– Jeszcze w maju rekordowe oferty sięgały nawet 60-70 złotych za godzinę pracy dla kucharza czy 13 tysięcy złotych miesięcznie za pracę sześć dni w tygodniu po dwanaście godzin. Dzisiaj takich ofert próżno już szukać, choć pracy dla kucharzy, pomocy kuchennych, osób do pracy w handlu czy przy sprzątaniu wciąż nie brakuje – mówi Dorota Siedziniewska-Brzeźniak, ekspert rynku pracy.
Paragony grozy to efekt także presji płacowej
Skąd ta zmiana w ofertach od przedsiębiorców? Eksperci nie mają wątpliwości, że również sektor hotelarski i gastronomiczny odczuwają inflację i konsekwencję wzrostu cen. Windowanie do góry presji płacowej i dumping w postaci „licytowania się o pracowników” powodował, że ostateczne ceny produktów również mocno rosły, a na to przedsiębiorcy już nie mogą sobie pozwolić.
- Teza, że mamy do czynienia ze zmniejszeniem się presji płacowej byłaby oczywiście przedwczesna. Widzimy jednak, że przedsiębiorcy trochę uspokoili się jeżeli chodzi o propozycje stawek dla pracowników gotowych do pracy w sezonie nad morzem – przyznaje Dorota Siedziniewska-Brzeźniak, ekspert rynku pracy i prokurent w spółce IDEA HR Group.
Okazje na markę Apple

Apple
Apple MacBook Pro 14,2"/M1 Pro/16GB/1TB/MacOS (MKGQ3ZEA)

Apple
Apple MacBook Pro 2020 13,3"/i5/16GB/1TB/MacOS (MWP82ZEA)

Apple
Apple MacBook Air 13,3"/M1/16GB/512GB/macOS (MGN93ZEAR1D1)

Apple
Apple AppleCare Protection Plan for Mac mini ESD (S4510ZM/A)

Apple
Apple MacBook Pro 13,3"/M1/16GB/256GB/macOS (MYDA2ZEAR1)

Apple
Apple MacBook Air 13,3"/M1/16GB/512GB/macOS (MGNE3ZEAR1)
Oferty dla kucharzy kształtują się na poziomie ok. 30-40 złotych netto za godzinę pracy w zależności od doświadczenia. Pomoce kuchenne mogą zarobić ok. 25 złotych, podobnie jak kelnerki. – Wiele zależy właśnie od dyspozycyjności, wcześniejszych doświadczeń zawodowych czy od konieczności zapewnienia pracownikowi zakwaterowania. W przypadku wielu firm zarówno transport jak i kwatera jest jakby w standardzie oferty pracy – mówi ekspertka.
Kucharz za 15 tys. zł netto - kogo na to stać?
Czy możemy więc mówić o rekordowych wynagrodzeniach dla pracowników sezonowych?
Nowa płaca minimalna. Będą aż dwie podwyżki najniższego wyna...
– Moim zdaniem stawki są bardzo podobne do ofert sprzed roku. Nie brakuje dobrych ofert dla osób z doświadczeniem. Szef kuchni w nadmorskiej restauracji może liczyć nadal na ok. 15 tysięcy złotych miesięcznie. Takich ofert jednak jest już mniej niż jeszcze miesiąc temu. Na pewno wciąż poszukiwane są osoby do pracy w handlu. Tutaj warto wspomnieć o dyskontach, które oferują nie tylko kwatery, ale i premie sezonowe – dodaje ekspertka.
Coraz więcej osób z Ukrainy gotowych do podejmowania pracy nad morzem
Czy wojna w Ukrainie ma wpływ na to jak kształtuje się struktura pracowników sezonowych w polskich kurortach nadmorskich? Eksperci nie mają wątpliwości, że to właśnie zachodniopomorski pas nadmorski jest często celem pracy sezonowej dla uchodźców wojennych. Przedsiębiorcy bardzo chętnie zatrudniają osoby z Ukrainy i korzystają z ich doświadczenia.