Zbliża się czas narodowego majówkowego grillowania. Opiekanej karkówce coraz większą konkurencję robią na ruszcie dania jarskie.

Na grillu może być także kolorowo i bezmięsnie. Jarski zestaw z rusztu jest zdrowszy, łatwostrawny i oryginalny.

Proponujemy grillowane kotleciki z cukinii, a także czosnek z grilla, który zamieni się pod wpływem temperatury w pyszną pastę, jaką posmarujemy grillowany chlebek, a na deser - plastry grillowanego ananasa. Owoc kroi się w plastry, nie obierając ze skórki, następnie moczy w rumie z cukrem (godzinę, dwie) i wrzuca na ruszt. Pycha!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> cukinia
> jajko
> 3 łyżki startego żółtego sera
> 2 łyżki posiekanego kopru lub szczypiorku
> czubata łyżka tartej bułki
> sól i pieprz, ewentualnie - czosnek
> olej

Sposób przygotowania:

> Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką, posól i odstaw na godzinę, aż puści sok. Po tym czasie dobrze ją odciśnij.
> Wymieszaj z jajkiem, serem, pieprzem i koprem lub szczypiorkiem oraz dodaj tartą bułkę (tyle, żeby masa się nie rozpadała). Jeśli lubisz - dodaj przeciśnięty czosnek.
> Uformuj placuszki i połóż je na nasmarowanych olejem tackach. Ugrilluj z obu stron.

UWAGA: Te placuszki można też usmażyć na patelni na oleju i podawać na zimno.