Weekend z pysznościami, czyli XIII Festiwal Opolskich Smaków. Co nas czeka w sobotę i niedzielę?

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Sławomir Draguła
Do niedzielnego wieczora na Placu Kopernika w Opolu potrwa XIII Festiwal Opolskich Smaków. Odwiedzający festiwal będą mogli spróbować regionalnych produktów spożywczych z Polski i z całego świata oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych, w tym poświęconych wypiekaniu chleba.

Przed CH "Solaris" zobaczymy wystawców, prezentujących kulinarne perełki z całej Polski i ze świata. Można odwiedzić m.in. stoisko Koła Gospodyń Wiejskich, stanowiska Food Trucków i piw rzemieślniczych oraz pokazy kulinarne finalistów programu MasterChef.

- Nowością w tegorocznym programie będą smaki z polskich lasów, dania z dziczyzny, miody oraz owoce leśne. Na Placu Kopernika powstanie też leśna strefa, która zapewni odwiedzającym wypoczynek – mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik Wydziału Promocji Miasta Opole. - To już kolejna edycja festiwalu, którego Solaris jest oficjalnym partnerem. Chętnie włączamy się w projekty takie, jak Opolski Festiwal Nauki czy Festiwal Opolskich Smaków, dzięki którym plac ożywa. Mamy nadzieję, że ta współpraca będzie kontynuowana również w kolejnych latach - mówi Aleksandra Mastalerz, Regional Marketing Manager z NEPI Rockcastle. - Cieszymy się, że Urząd Miasta na organizację kulinarnego spotkania wybrał miejsce u bram naszego centrum - dodaje.

Wśród tegorocznych atrakcji jest mobilna piekarnia Artura Ziemackiego, który od ponad 10 lat podróżuje po Polsce z piecem chlebowym, organizując pokazy oraz warsztaty wypieku chleba. Na co dzień prowadzi piekarnię w pruskim więzieniu z 1887 r. na Warmii i Mazurach, stąd nazwa Więzienna Piekarnia. Na jego stoisku Opolanie będą mogli spróbować samodzielnego wypieku chleba i dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwy chleb na zakwasie od produktu, który tylko go udaje.

- W Polsce na nowo odżywa tradycja wypieku domowego chleba. Powstaje wiele małych rzemieślniczych piekarni. Festiwal Opolskich Smaków to doskonała okazja do przybliżenia tajników pieczenia chleba. Dzięki mobilnej piekarni każdy mieszkaniec Opola i okolic, który odwiedzi miasteczko festiwalowe przed Solarisem, będzie mógł nie tylko skosztować wypieków przygotowanych przez mistrzów, ale także samodzielnie upiec chleb, który następnie zabierze do domu – zaprasza Aleksandra Mastalerz.

Co 45 minut grupa ok. 15-20 osób będzie mogła własnoręcznie wyrobić ciasto i uformować bochenek chleba, wcześniej decydując o tym, jaki będzie miał smak.

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie