Przed CH "Solaris" zobaczymy wystawców, prezentujących kulinarne perełki z całej Polski i ze świata. Można odwiedzić m.in. stoisko Koła Gospodyń Wiejskich, stanowiska Food Trucków i piw rzemieślniczych oraz pokazy kulinarne finalistów programu MasterChef.
- Nowością w tegorocznym programie będą smaki z polskich lasów, dania z dziczyzny, miody oraz owoce leśne. Na Placu Kopernika powstanie też leśna strefa, która zapewni odwiedzającym wypoczynek – mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik Wydziału Promocji Miasta Opole. - To już kolejna edycja festiwalu, którego Solaris jest oficjalnym partnerem. Chętnie włączamy się w projekty takie, jak Opolski Festiwal Nauki czy Festiwal Opolskich Smaków, dzięki którym plac ożywa. Mamy nadzieję, że ta współpraca będzie kontynuowana również w kolejnych latach - mówi Aleksandra Mastalerz, Regional Marketing Manager z NEPI Rockcastle. - Cieszymy się, że Urząd Miasta na organizację kulinarnego spotkania wybrał miejsce u bram naszego centrum - dodaje.
Wśród tegorocznych atrakcji jest mobilna piekarnia Artura Ziemackiego, który od ponad 10 lat podróżuje po Polsce z piecem chlebowym, organizując pokazy oraz warsztaty wypieku chleba. Na co dzień prowadzi piekarnię w pruskim więzieniu z 1887 r. na Warmii i Mazurach, stąd nazwa Więzienna Piekarnia. Na jego stoisku Opolanie będą mogli spróbować samodzielnego wypieku chleba i dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwy chleb na zakwasie od produktu, który tylko go udaje.
- W Polsce na nowo odżywa tradycja wypieku domowego chleba. Powstaje wiele małych rzemieślniczych piekarni. Festiwal Opolskich Smaków to doskonała okazja do przybliżenia tajników pieczenia chleba. Dzięki mobilnej piekarni każdy mieszkaniec Opola i okolic, który odwiedzi miasteczko festiwalowe przed Solarisem, będzie mógł nie tylko skosztować wypieków przygotowanych przez mistrzów, ale także samodzielnie upiec chleb, który następnie zabierze do domu – zaprasza Aleksandra Mastalerz.
Co 45 minut grupa ok. 15-20 osób będzie mogła własnoręcznie wyrobić ciasto i uformować bochenek chleba, wcześniej decydując o tym, jaki będzie miał smak.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?