MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc - sprawdzone przepisy na babki wielkanocne. Ciasto puszyste, delikatne i lekkie

Redakcja Strony Kuchni
Babka wielkanocna to ciasto, które można znaleźć na wielu stołach w Wielkanoc. To puszyste, lekkie i delikatne ciasto jest bardzo lubiane. Istnieje wiele możliwości i sposobów upieczenia babki wielkanocnej. Przedstawiamy najbardziej sprawdzone i ciekawe przepisy na upieczenie babki wielkanocnej. Sprawdź, jakie składniki będą Ci potrzebne i zobacz krok po kroku, jaki jest sposób przygotowania tego świątecznego ciasta.
Babka wielkanocna to ciasto, które można znaleźć na wielu stołach w Wielkanoc. To puszyste, lekkie i delikatne ciasto jest bardzo lubiane. Istnieje wiele możliwości i sposobów upieczenia babki wielkanocnej. Przedstawiamy najbardziej sprawdzone i ciekawe przepisy na upieczenie babki wielkanocnej. Sprawdź, jakie składniki będą Ci potrzebne i zobacz krok po kroku, jaki jest sposób przygotowania tego świątecznego ciasta. CC0
Babka wielkanocna to ciasto, które można znaleźć na wielu stołach w Wielkanoc. To puszyste, lekkie i delikatne ciasto jest bardzo lubiane. Istnieje wiele możliwości i sposobów upieczenia babki wielkanocnej. Przedstawiamy najbardziej sprawdzone i ciekawe przepisy na upieczenie babki wielkanocnej. Sprawdź, jakie składniki będą Ci potrzebne i zobacz krok po kroku, jaki jest sposób przygotowania tego świątecznego ciasta.

Babka wielkanocna

Jest idealna dla fanów bardziej suchych ciast. Zaletą tego ciasta jest to, że możesz przygotowywać je na wiele różnych sposób i kombinacji. Jest duża dowolność, co do wyboru polewa lub posypki oraz dodatków. Możesz również wybierać pomiędzy różnymi smakami samego ciasta, na przykład babka cytrynowa lub czekoladowa. To niezwykle puszyste, lekkie i delikatne ciasto może pojawić się na Twoim wielkanocnym stole.

Każdy przepis możesz również modyfikować. Wybierz przepis na ciasto, który najbardziej Ci odpowiada i zaszalej z dodatkami, polewami lub posypkami. Zamiast zwykłego lukru możesz wybrać lukier owocowy lub polewą owocową lub czekoladową. Jeśli jesteś fanem klasyki wybierz posypkę z cukru pudru. Babkę możesz udekorować orzechami lub owocami kandyzowanymi.

Przedstawiamy kilka różnych przepisów na babkę wielkanocną. Znajdziesz tu:

  • Babkę wielkanocną tradycyjną, czyli cytrynową
  • Babkę łaciatą
  • Babkę czekoladową
  • Babkę jogurtową

Sprawdź, co Ci się przyda

Materiały promocyjne partnera

Przepisy na wielkanocne babki

  • Babka wielkanocna cytrynowa

Składniki:
4 jajka
200 g masła
Skórka i sok z 1 cytryny
180 g cukru
Laska wanilii
160 g mąki pszennej tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżka masła
3 łyżki bułki tartej
Cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania:

Formę na ciasto wysmarować łyżką masła i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170°C. Następnie roztopić masło, dodać sok i skórkę z cytryny i odstawić. Do innej miski dodaj jajka i cukier i ubijaj przez ok. 10 min, w trakcie dodaj laskę wanilii. W osobnej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do jajek dodaj suche składniki i mieszaj mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodaj masło i miksuj do połączenia się składników. Piecz przez ok. 45 min. Następnie ostudź i udekoruj cukrem pudrem lub lukrem oraz dowolnymi orzechami.

  • Babka łaciata

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła
4 jajka
Szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
16 g cukru wanilinowego
Cukier puder

Sposób przygotowania:

Masło miksuj na najwyższych obrotach przez około 3 min. Następnie dodaj 200 g cukru i miksuj do połączenia się składników, dodaj żółtka i cukier wanilinowy. Miksuj przez około 5 min. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i miksuj. Dodaj mleko i miksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj łopatką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej części dodaj kakao i resztę cukru i miksuj. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw część jasną a następnie ciemną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55 min. Następnie wyjmij z piekarnika, wystudź i posyp cukrem pudrem.

  • Babka czekoladowa

Składniki:
125 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1 i ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
½ szklanki mleka
200 g wiśni bez pestek
100 g czekolady deserowej
50 g masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 170°C. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodawaj jajka stopniowo i miksuj. Czekoladę należy roztopić. Masło przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitego masła dodaj roztopioną czekoladę i krótko miksuj. Następnie naprzemiennie dodawaj suche składniki i mleko i miksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj. Do wysmarowanej foremki wyłóż ciasto i piecz przez około 45 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź ciasto patyczkiem. Czekoladę deserową roztopić z masłem i polać upieczoną babkę.

  • Babka jogurtowa

Składniki:
3 jajka
Budyń śmietankowy
Szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj olej i jogurt i wymieszaj szpatułką. Stopniowo dodaj przesiane, suche składniki. Wymieszaj szpatułką. Do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160°C przez około 45 min. Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Ułatw sobie kuchenne wyzwania

Materiały promocyjne partnera
Okazje

Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska