Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych
Delimamma: Faszerowane jajka
Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, ½ szkl. żółtego sera (np. goudy) – startego na tarce o drobnych oczkach, ½ czerwonej lub zielonej papryki (bardzo drobno pokrojonej), 3 duże plastry chudej szynki (bardzo drobno pokrojonej), 1/3 szkl. drobno posiekanych słonych orzeszków ziemnych, 1 duża łyżka majonezu, Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie: 4 jajka kroimy na pół, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe 2 jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte jajka mieszamy razem z żółtym serem, pokrojoną papryką, szynką oraz z łyżką majonezu. Masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z masy robimy kuleczki wielkości żółtek. Otaczamy je w posiekanych orzeszkach ziemnych i umieszczamy w otworach po żółtkach :)
www.delimamma.pl