Wielki finał konkursu: Tak ją zapamiętaliśmy. Historię opowiadamy obrazowo i otwarcie cukierni Lukier ZDJĘCIA

Artykuł sponsorowany
Finał konkursu: Tak ją zapamiętaliśmy. Historię opowiadamy obrazowo
Finał konkursu: Tak ją zapamiętaliśmy. Historię opowiadamy obrazowo Jakub Karzełek
W ubiegły piątek świętowaliśmy finał konkursu: Tak ją zapamiętaliśmy. Historię opowiadamy obrazowo. Tego dnia miało miejsce także oficjalne otwarcie cukierni Lukier.

Kto wygrał konkurs?

Przez dwa miesiące spływały do naszej redakcji piękne zdjęcia i wzruszające historie dotyczące chorzowskiej restauracji Przystań. Wybór zwycięzców nie był prosty.

Trzecie miejsce w konkursie zdobyła Sonia Kwaśny. Pani Sonia nadesłała zdjęcia, które pochodzą z początku lat 70. XX wieku. Uwieczniono na nich pracowników wypożyczalni sprzętu wodnego przy Przystani, wśród nich nieżyjącą już babcię Soni Kwaśny. Zdjęcia wykonał jej dziadek Henryk Kałużny z Chorzowa.

Drugie miejsce w konkursie zdobyła Maria Kawalec z Katowic. Mówi o sobie ,,miłośniczka parku Śląskiego”. Kocha to miejsce już od dziecka. Kiedy była małą dziewczynką, tata zabierał ją tam na spacery, a w szkole średniej w ramach wolontariatu sprzątała park. Zdjęcia, które nadesłała, wykonał jej tata.

Pierwsze miejsce w konkursie zdobyła Irena Szpecht z Zabrza. Pani Irena nadesłała fotografie osobiście, jest również ich bohaterką. 20 września 1969 r., czyli 50 lat temu, w restauracji Przystań w chorzowskim Parku Kultury i Wypoczynku odbywało się jej wesele. Przypomnijmy: do wygrania były zaproszenia do restauracji Przystań. Zwyciężczyni pierwszego miejsca otrzymała voucher o wartości 300 zł, drugie miejsce nagrodzone zostało zaproszeniem o wartości 200 zł, a trzecie 100 zł. Ponadto w konkursie wyróżniono 11 prac. Każde z wyróżnień zostało nagrodzone podwójnym zaproszeniem do nowej cukierni Lukier.

Otwarcie cukierni Lukier
Ubiegły piątek był dla restauracji Przystań dniem szczególnym, nie tylko ze względu na finał naszego konkursu. W tym dniu miało miejsce także oficjalne otwarcie cukierni Lukier. Znajduje się ona po prawej stronie, tuż po wejściu do restauracji Przystań. Przemysław Budziński, szef kuchni restauracji i cukierni zaprasza na słodką ucztę i zapewnia o najwyższej jakości produktów. Czekolada jest tu sprowadzana z Belgii, a musy do ciast z Francji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielki finał konkursu: Tak ją zapamiętaliśmy. Historię opowiadamy obrazowo i otwarcie cukierni Lukier ZDJĘCIA - Dziennik Zachodni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska