XIV Konkurs Kulinarny na „Najlepszą Potrawę Domową” zorganizowano w Starym Parku w Byczynie.
Celem organizowanego od 14 lat konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, pogłębianie wiedzy na temat tradycyjnych potraw i zwyczajów kulinarnych, prezentacja umiejętności przygotowania potraw domowych przez zespoły złożone z kucharzy amatorów. Wymogiem konkursu jest także prezentacja historii danej potrawy oraz regionu, z którego się wywodzi.
Mottem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego były warzywa i owoce z naszych ogrodów, dlatego jednym z punktów programu był pokaz zielarski z degustacją „Chwasty dla naszego zdrowia".
Po wielkim gotowaniu komisja konkursowa przyznała nagrody:
- Sołectwo Roszkowice,
- Sołectwo Jakubowice,
- Komenda Powiatowa Policji z Kluczborka (szefem kuchni w tej ekipie był nadkom. Tomasz Koślik, naczelnik wydziału kryminalnego!
Impreza została zorganizowana w ramach projektu „Byczyńskie Potyczki Kulinarne” realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi „Jasiek” w Jaśkowicach, a dofinansowanego z środków Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Stobrawy” ,
Tegoroczny konkurs kulinarny został zorganizowany zamiast Dni Byczyny, dlatego program był bogatszy.
Oprócz gotowania i degustacji potraw były koncerty i występy. Wystąpili: góralska gwiazda stand-upu Anna Pituła-Biela, duet akustyczny Michał Jędryszek i Piotr Jaroń, Woner S, a gwiazdą wieczoru był zespół disco polo Voyager Music. Wystąpiła także grupa teatralna z Kostowa w Przedstawieniu Ognia i Cienia „Prometeusz”.
Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?