Wielkie gotowanie w Byczynie. Gotowali nawet policjanci, była też degustacja dla publiczności [zdjęcia]

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
XIV Konkurs Kulinarny na „Najlepszą Potrawę Domową” w Byczynie. fot. Ośrodek Kultury w Byczynie
Konkurs Kulinarny na „Najlepszą Potrawę Domową" w Byczynie organizowany jest już od 14 lat. W tym roku impreza była większa, ponieważ zorganizowano ją zamiast Dni Byczyny.

XIV Konkurs Kulinarny na „Najlepszą Potrawę Domową” zorganizowano w Starym Parku w Byczynie.

Celem organizowanego od 14 lat konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, pogłębianie wiedzy na temat tradycyjnych potraw i zwyczajów kulinarnych, prezentacja umiejętności przygotowania potraw domowych przez zespoły złożone z kucharzy amatorów. Wymogiem konkursu jest także prezentacja historii danej potrawy oraz regionu, z którego się wywodzi.

Mottem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego były warzywa i owoce z naszych ogrodów, dlatego jednym z punktów programu był pokaz zielarski z degustacją „Chwasty dla naszego zdrowia".

Po wielkim gotowaniu komisja konkursowa przyznała nagrody:

  1. Sołectwo Roszkowice,
  2. Sołectwo Jakubowice,
  3. Komenda Powiatowa Policji z Kluczborka (szefem kuchni w tej ekipie był nadkom. Tomasz Koślik, naczelnik wydziału kryminalnego!

Impreza została zorganizowana w ramach projektu „Byczyńskie Potyczki Kulinarne” realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi „Jasiek” w Jaśkowicach, a dofinansowanego z środków Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Stobrawy” ,

Tegoroczny konkurs kulinarny został zorganizowany zamiast Dni Byczyny, dlatego program był bogatszy.

Oprócz gotowania i degustacji potraw były koncerty i występy. Wystąpili: góralska gwiazda stand-upu Anna Pituła-Biela, duet akustyczny Michał Jędryszek i Piotr Jaroń, Woner S, a gwiazdą wieczoru był zespół disco polo Voyager Music. Wystąpiła także grupa teatralna z Kostowa w Przedstawieniu Ognia i Cienia „Prometeusz”.

Będzie waloryzacja 500+?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie