Panie z Kopic przywiozły kluski z soczewicą, Żelazna chwaliła się jaskółczymi gniazdami, a gospodynie z Gnojnej zapraszały do kosztowania pysznych śledzi z grzybami.
18 kół gospodyń wiejskich przywiozło do Wojsławia dania na gorąco i zimno, przekąski, nalewki, ciasta i desery.
- Są tu i potrawy naszych babć, ale i nowe dania wymyślone przez nasze panie
- mówi Anna Golczyk z Wojsławia - wsi, która pełniła rolę gospodarza czwartej już biesiady pod nazwą "Dziedzictwo kulinarne". - Widać, że chcą się chwalić swoimi smakołykami, bo jest ich tu naprawdę dużo.
Przepis Haliny Chodorskiej z Gnojnej
> Śledzie z pieczarkami
1/2 kg pieczarek dusimy w 1/2 szklanki oleju, 1 kg śledzi solonych moczymy 4 godz., 40 dag cebuli dusimy w 1/2 szklanki oleju.
Do cebuli dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego, pół szklanki octu i 2 łyżeczki cukru. Do tego dodajemy pieczarki i śledzie pokrojone w cieniutkie paseczki. Przed podaniem śledzie powinny odstać dobę.