3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Ostrołęccy policjanci zabezpieczyli ponad pół kg narkotyków

NOWE
Ostrołęccy policjanci zabezpieczyli ponad pół kg narkotyków

Mgr Mors i niepełnosprawne dzieci zapraszają Buddę do Nowego Sącza

NOWE
Mgr Mors i niepełnosprawne dzieci zapraszają Buddę do Nowego Sącza

Polecamy

Z podwórka na Euro 2024. Aż 11 uczestników Pucharu Tymbarku wywalczyło awans na Euro!

Z podwórka na Euro 2024. Aż 11 uczestników Pucharu Tymbarku wywalczyło awans na Euro!

Tenisistka nie zamierza zmieniać planów. ''Chodzi o coś więcej niż tylko tenis''

Tenisistka nie zamierza zmieniać planów. ''Chodzi o coś więcej niż tylko tenis''

Na ten remont czekano latami. Ulica Szymanowskiego będzie miała nową nawierzchnię

Na ten remont czekano latami. Ulica Szymanowskiego będzie miała nową nawierzchnię