Wigilia ma być jak u mamy

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Gosia Kwiatkowska: - Wraca do nas moda na domowe święta, wielu młodych gotuje jak ich mamy i babcie przed laty.
Gosia Kwiatkowska: - Wraca do nas moda na domowe święta, wielu młodych gotuje jak ich mamy i babcie przed laty. Bon Appetit Małgorzaty
Zamawianie gotowych potraw wychodzi z mody. Opolanie coraz chętniej gotują sami. Domowe są nie tylko pierogi, uszka, ale także barszcz na własnym zakwasie.

- Tegoroczny przedświąteczny kalendarz sprzyja spokojnym przygotowaniom do wigilijnej kolacji i Bożego Narodzenia - mówi Monika Kowalczyk z Kluczborka. - W ubiegły weekend piekłam z dziećmi pierniczki. W tę sobotę robiłam pierogi i uszka, które trafiły do zamrażalnika, podobnie jak sprawiona ryba. W słoju kiszą się przygotowane wcześniej buraki.

Pani Monika nie jest wyjątkiem. Opolanie prowadzący blogi kulinarne twierdzą, że wraca do nas moda na prawdziwie domowe święta.

- Pod moimi wpisami z przepisami na świąteczne potrawy pojawiło się sporo komentarzy, że to są smaki z dzieciństwa, potrawy, jakie przygotowywały mamy czy babcie, i deklaracje samodzielnego ich przygotowania - przyznaje Małgorzata Kwiatowska z Krapkowic, autorka blogu Bon Appétit Małgorzaty.

Justyna Osiecka-Sułek z Opola, autorka bloga Bistromama, dodaje, że moda na samodzielnie przygotowywane potrawy kreowana jest nie tylko na portalach społecznościowych i w mediach, ale także w handlu.

- Markety zachęcają do kupowania ich produktów i gotowania jak Okrasa czy Makłowicz - podaje przykłady i podkreśla, że samodzielnie zrobiony barszcz nie tylko lepiej smakuje niż ten z torebki, ale daje też wiele satysfakcji.

Blogerki polecają

Karp we włoszczyźnie - Bon Appetit Małgorzaty
Składniki: 1,5 kg karpia, sól, pieprz, kolendra, 2 marchewki, 1/2 selera, pietruszka, por, łyżka oleju. Przyprawy tłuczemy w moździerzu i nacieramy podzieloną na dzwonka rybę. Odstawiamy do lodówki na 6- 8 godz. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy. Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego: połowę warzyw, rybę, pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180°C.

Śledzie a la Bistromama
Składniki: 250 g matiasów, 5 łyżek gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ugotowane buraki, jabłko, cebula, łyżeczka startego chrzanu, pieprz. Matiasy płuczemy i moczymy w zimnej wodzie 30 min. Osuszamy i kroimy w paski 1,5 cm. Śmietanę mieszamy z majonezem i chrzanem, doprawiamy pieprzem. Buraczki i obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko mieszamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska