ami i nalewki owocowe to zwycięzcy w poszczególnych kategoriach.
Zobacz: Łosiów. Przyjdź w weekend na Targi Ogrodnicze. Przyjedzie ponad 150 wystawców
Organizatorzy z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przygotowali na przyjęcie najlepszych potraw wielki namiot zastawiony stołami, między którymi długo chodzili jurorzy.
Oto zwycięzcy:
- produkt pochodzenia roślinnego: kasza z tartymi ziemniakami - Zofia Rybicka
- produkt pochodzenia zwierzęcego: pasztet pieczeniowy - Halina Bernacka
- napoje: nalewka owocowa - Krzysztof Jakubiszyn
- produkt mieszany: bigos karłowicki - Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach
- potrawa kresowa: cebulak - Janina Dziembowska
Nagrody ufundowali m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starostwo Powiatowe w Brzegu, europosłanka Lidia Geringer de Oedenberg.
Konkurs Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny rozstrzygnięto podczas Wiosny Kwiatów w Łosiowie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?