Wiosny Kwiatów w Łosiowie. Poznaj najlepsze potrawy w województwie opolskim

Jarosław Staśkiewicz [email protected]
Kasza z tartymi ziemniakami Zofii Rybickiej wygrała w kategorii produktów pochodzenia roślinnego. (fot. Jarosław Staśkiewicz)
Kasza z tartymi ziemniakami Zofii Rybickiej wygrała w kategorii produktów pochodzenia roślinnego. (fot. Jarosław Staśkiewicz)
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach konkurs Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny na najlepsze potrawy Opolszczyzny to: pasztet pieczeniowy, bigos karłowicki, cebulak, kasza z tartymi ziemniak

ami i nalewki owocowe to zwycięzcy w poszczególnych kategoriach.

Zobacz: Łosiów. Przyjdź w weekend na Targi Ogrodnicze. Przyjedzie ponad 150 wystawców

Organizatorzy z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przygotowali na przyjęcie najlepszych potraw wielki namiot zastawiony stołami, między którymi długo chodzili jurorzy.

Oto zwycięzcy:

  • produkt pochodzenia roślinnego: kasza z tartymi ziemniakami - Zofia Rybicka
  • produkt pochodzenia zwierzęcego: pasztet pieczeniowy - Halina Bernacka
  • napoje: nalewka owocowa - Krzysztof Jakubiszyn
  • produkt mieszany: bigos karłowicki - Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach
  • potrawa kresowa: cebulak - Janina Dziembowska

Nagrody ufundowali m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starostwo Powiatowe w Brzegu, europosłanka Lidia Geringer de Oedenberg.

Konkurs Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny rozstrzygnięto podczas Wiosny Kwiatów w Łosiowie.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska