Rzeżucha zawiera bardzo dużo witaminy C, ma też witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, korzystnej dla systemu nerwowego, polecanej na sprawność umysłu), witaminę E (zapobiegającą starzeniu), prowitaminę A (na lepszy wzrok i cerę) oraz - K, od której zależy krzepliwość krwi. Znajdziemy w niej wapń, żelazo, a nawet siarkę, wpływającą korzystnie na porost i wygląd włosów (naciera się wtedy sokiem skórę głowy). Rzeżuchę poleca się również osobom cierpiącym na niedobór jodu, gdyż występuje w niej wyjątkowo dużo tego pierwiastka. Występuje w niej ponadto chrom - polecany chorym na cukrzycę. Ale to nie koniec zalet tej rośliny. Jest ona pomocna w leczeniu chorób pęcherza, gdyż działa moczopędnie. Natomiast wywar uzyskany z jej listków ma właściwości dezynfekcyjne i może posłużyć, w razie infekcji, do płukania jamy ustnej.
Rzeżuchę można dodawać do surówek, sałatek, kanapek i zup.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?