Witaminy z rzeżuchy

Fot. archiwum
Roślina ta zawiera przede wszystkim dużo witaminy C, a nawet tak rzadkie mikroelementy jak jod i chrom.
Roślina ta zawiera przede wszystkim dużo witaminy C, a nawet tak rzadkie mikroelementy jak jod i chrom. Fot. archiwum
Warto ją mieć nie tylko dla ozdoby świątecznego stołu, lecz przede wszystkim dlatego, że roślina ta jest skarbnicą zdrowia.

Rzeżucha zawiera bardzo dużo witaminy C, ma też witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, korzystnej dla systemu nerwowego, polecanej na sprawność umysłu), witaminę E (zapobiegającą starzeniu), prowitaminę A (na lepszy wzrok i cerę) oraz - K, od której zależy krzepliwość krwi. Znajdziemy w niej wapń, żelazo, a nawet siarkę, wpływającą korzystnie na porost i wygląd włosów (naciera się wtedy sokiem skórę głowy). Rzeżuchę poleca się również osobom cierpiącym na niedobór jodu, gdyż występuje w niej wyjątkowo dużo tego pierwiastka. Występuje w niej ponadto chrom - polecany chorym na cukrzycę. Ale to nie koniec zalet tej rośliny. Jest ona pomocna w leczeniu chorób pęcherza, gdyż działa moczopędnie. Natomiast wywar uzyskany z jej listków ma właściwości dezynfekcyjne i może posłużyć, w razie infekcji, do płukania jamy ustnej.
Rzeżuchę można dodawać do surówek, sałatek, kanapek i zup.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska