Wszystko w jednym pomieszczeniu

Redakcja
Tak będzie w przyszłości wyglądał hol główny. Po lewej stronie znajduje się wejście pocztę, po prawej ciąg okienek kasowych.
Tak będzie w przyszłości wyglądał hol główny. Po lewej stronie znajduje się wejście pocztę, po prawej ciąg okienek kasowych.
Gotowe są już projekty remontu i modernizacji wnętrza Rejonowego Urzędu Poczty przy ulicy Krakowskiej 46.

Prace prowadzone będą w obu częściach holu. Oddzielone dotychczas hale zostaną połączone w jedno przestronne pomieszczenie, w którym będzie można nadać i odebrać przesyłkę, a także zapłacić rachunki. Dodatkowo swoją siedzibę znajdzie tam Bank Pocztowy. W ten sposób powierzchnia, na której obsługiwani są klienci, zwiększy się o około 220 metrów kwadratowych.
Projekt architektoniczny przebudowy zakłada, że na wprost od wejścia mieścić się będą okienka kasowe, a bezpośrednio przy drzwiach - stanowisko do obsługi osób niepełnosprawnych, kiosk dla filatelistów i punkt informacyjny.

KRÓTKA HISTORIA BUDYNKU
Hol główny Rejonowego Urzędu Pocztowego jest najstarszą częścią budynku przy ulicy Krakowskiej 46. Siedziba dzisiejszej poczty została wybudowana w 1854 roku według projektu architekta Albrechta w stylu klasycznym z przeznaczeniem dla potrzeb dyrekcji poczty cesarskiej. W 1891 budynek został przebudowany według projektu wrocławskich i berlińskich architektów w stylu neorenesansowym. Dodano dwa boczne skrzydła, wejście z portalem kolumnowym i półokrągłą klatkę schodową. W 1931 dokonano kolejnych zmian. Budynek został rozbudowany w kierunku zachodnim w stylu modernistycznym. Obecnie tę część zajmuje Telekomunikacja Polska.

Wokół istniejących kolumn zamontowane zostaną stoliki, a w centralnym punkcie - siedziska dla czekających petentów. Z holu głównego będzie można przejść do części gdzie nadaje się paczki, i do banku. W osobnym pomieszczeniu zainstalowane zostaną skrytki pocztowe, co umożliwi korzystanie z nich po godzinach pracy urzędu. Wszystkie okienka połączone zostaną w jeden ciąg i oświetlone światłem dziennym. Cały wystrój utrzymany będzie w kolorze drewna bukowego z niebieskimi siedziskami i posądzą z kamienia dolomitowego.
Ostatni remont wewnątrz budynku prowadzony był jeszcze w latach osiemdziesiątych.
- Nadszedł czas, by unowocześnić pocztę. Będzie to dobre dla klientów i poprawi warunki pracy naszych pracowników. Wszystkie trzy funkcje poczty realizowane będą w jednym miejscu. Zainstalujemy wentylację mechaniczną, a w przyszłości klimatyzację - powiedział "NTO" Bogdan Basiaga, zastępca dyrektora Rejonowego Urzędu Pocztowego.

Aby dużo zarabiać trzeba być...Zobacz listę zawodów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie