29 opolskich smakołyków rywalizowało w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów", który zorganizowano w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. Oceniono i nagrodzono także trzy zestawy potraw, zgłoszone przez restauratorów i gospodarstwa agroturystyczne.
"Holunder schnaps", czyli nalewka z dzikiego bzu, zgłoszona przez Annę i Piotra Szafrańskich z Popielowa wygrała w kategorii napojów regionalnych.
- Ten trunek robiono na naszych terenach od bardzo dawna - mówi Piotr Szafrański. - Zebrane w słoneczny dzień kwiaty bzu zalewa się miodem i po 14 dniach odcedzony syrop dopełnia spirytusem. By osiągnąć pożądany smak, napój powinien jeszcze jakiś czas leżakować w piwniczce, ale na to nie wszystkim starcza cierpliwości - śmieje się pan Piotr.
Państwo Szafrańscy zdobyli także trzecie miejsce za doskonały "syr domowy" - czyli ser dojrzewający z mleka krowiego, w smaku i konsystencji przypominający słynne sery włoskie. Jego produkcja trwa trzy miesiące i jest bardzo pracochłonna.
Komisja konkursowa wyróżniła między innymi robioną wg otoczonej tajemnicą receptury "kiełbasę z beczki" Marii Rogóckiej z Wilamowic Nyskich.
- Wędzenie w beczce nadaje wędlinom smaku i doskonale je konserwuje. Ten sposób nasi dziadowie i rodzice przywieźli z kresów wschodnich - wyjaśnia pani Górecka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?