Wybrano Tradycyjne Smaki Opolszczyzny

fot. Krzysztof Świderski
"Holunder schnaps" Anny i Piotra Szafrańskich to najlepszy alkoholowy napój regionalny Opolszczyzny.
"Holunder schnaps" Anny i Piotra Szafrańskich to najlepszy alkoholowy napój regionalny Opolszczyzny. fot. Krzysztof Świderski
Udostępnij:
Nasz region posiada prawdziwe kulinarne skarby, co udowodniono podczas dzisiejszego konkursu.

29 opolskich smakołyków rywalizowało w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów", który zorganizowano w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. Oceniono i nagrodzono także trzy zestawy potraw, zgłoszone przez restauratorów i gospodarstwa agroturystyczne.

"Holunder schnaps", czyli nalewka z dzikiego bzu, zgłoszona przez Annę i Piotra Szafrańskich z Popielowa wygrała w kategorii napojów regionalnych.

- Ten trunek robiono na naszych terenach od bardzo dawna - mówi Piotr Szafrański. - Zebrane w słoneczny dzień kwiaty bzu zalewa się miodem i po 14 dniach odcedzony syrop dopełnia spirytusem. By osiągnąć pożądany smak, napój powinien jeszcze jakiś czas leżakować w piwniczce, ale na to nie wszystkim starcza cierpliwości - śmieje się pan Piotr.
Państwo Szafrańscy zdobyli także trzecie miejsce za doskonały "syr domowy" - czyli ser dojrzewający z mleka krowiego, w smaku i konsystencji przypominający słynne sery włoskie. Jego produkcja trwa trzy miesiące i jest bardzo pracochłonna.

Komisja konkursowa wyróżniła między innymi robioną wg otoczonej tajemnicą receptury "kiełbasę z beczki" Marii Rogóckiej z Wilamowic Nyskich.

- Wędzenie w beczce nadaje wędlinom smaku i doskonale je konserwuje. Ten sposób nasi dziadowie i rodzice przywieźli z kresów wschodnich - wyjaśnia pani Górecka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 8

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

s
svatopluk
ale kebab jest z nami od ok. 10-15 lat
jeszcze 10 lat i jedna przyprawa wiecej i bedzie regionalny opolski.

dlatego uznaje produkty regionalne i tradycyjne z rodowodem min. 100 lat.
moze dozyje tego ze nowe produkty na bazie tradycji kresowej beda typowo slaskie.
zostalo troche ponad 30 lat.
d
dar13
Wymieszanie smakow ma swoje dobre strony;tworzy sie cos nowego ale nie zgodze sie na slaski kebab bo to potrafia najlepiej robic turcy a zupa slodko- kwasna najlepiej wychodzi chinczykom lub wietnamczykom i trudno by bylo podciagnac to pod opolszczyzne
J
Jacenty
No ja niestety tak długo jeszcze nie żyję.
Dla mnie tradycja to, to co widziałem w domu rodzinnym od czasów dzieciństwa.
Dzisiaj mogę tylko powiedzieć, że mam SWOJE ULUBIONE SMAKI, które preferuję w okresie świątecznym i są to wybrane smaki zarówno z kuchni śląskiej, jak i kresowej, chociaż moi przodkowie z tych regionów nie pochodzą.
Takie pomieszanie tradycji kuchni, jak i pomieszanie ludzi tu osiadłych w sumie stanowi o "smaku regionu" .
s
svatopluk
smacznie i zdrowo:)

jezeli te nowe potrawy na tradycji kresowej sie roznia od tych oryginalow z Kresow to jest ok.
inaczej cos kradniemy:)
tylko gdzie ta tradycja?

dla mnie produkt tradycyjny to ten ktory ma co najmniej 100 lat.
to musi przechodzic z pokolenia na pokolenie a nie byc tworem aktualnego pokolenia.
J
Jacenty
Nie podejrzewam, że smak tak samo nazwanej potrawy z Polesia,czy też Wołynia jest taki sam jak na Opolszczyźnie. Zamieszkiwanie kilkadziesiąt lat tu z pewnością te smaki zostały "złamane" "tutejszymi smakami"
... i wicewersa

W sumie stworzyły się Smaki Opolszczyzny, jako wypadkowa Smaków Kresowych i Smaków Śląskich.
Ale czy nam to oceniać?
Najważniejsze by SMAKOWAŁO!
s
svatopluk
o tym pisze w trzecim zdaniu.
jakie prawa mamy do potraw kresowych jezeli one nadal sa przygotowywane i spozywane na Galicji, Wolyniu i Polesiu?

pizza tez nie jest amerykanska.

pozatym te 25 lat.
jeszcze kilka lat i bedziemy miec kebab opolski lub opolska zupe slodko-kwasna
J
Jacenty
W dniu 20.11.2008 o 10:49, svatopluk napisał:

tradycyjne produkty powinny pochodzic z danego regionu.przysmaki jakie Kresowiacy przywiezli po wojnie na Slask sa nadal produktami regionalnymi Kresow a nie Slaska!no chyba ze na tej bazie stworzono nowy produkt ktory poraz pierwszy powstal na Slasku.ciekawe jak to bedzie wygladac jak mieszkancy miasta partnerskiego Opola Stanisławów (w Galicji) przyjada w odwiedziny i zauwaza swoje produkty tradycyjne jako produkty regionalne ziemi opolskiej?


Jest tylko mały szkopuł w Twoim rozumowaniu.
Zważ na tytuł - Tradycyjne Smaki OPOLSZCZYZNY, nie Tradycyjne Smaki Starośląskie.
Jak sam zauważyłeś Opolszczyznę zamieszkują też Kresowiacy i chcąc nie chcąc w ciągu tego półwiecza tradycje się conieco wymieszały.
s
svatopluk
tradycyjne produkty powinny pochodzic z danego regionu.
przysmaki jakie Kresowiacy przywiezli po wojnie na Slask sa nadal produktami regionalnymi Kresow a nie Slaska!
no chyba ze na tej bazie stworzono nowy produkt ktory poraz pierwszy powstal na Slasku.

ciekawe jak to bedzie wygladac jak mieszkancy miasta partnerskiego Opola Stanisławów (w Galicji) przyjada w odwiedziny i zauwaza swoje produkty tradycyjne jako produkty regionalne ziemi opolskiej?
Przejdź na stronę główną Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie