Stronę tytułową pierwszego wydania można obejrzeć w sieci. „Książka kucharska dla szkoły i domu. Na podstawie praktycznego doświadczenia zestawiła, opracowała i wydała Maria Wurst, nauczycielka gospodyń domowych” – głosi neografią gotycką niemiecki napis. Pierwsze wydanie i kilka kolejnych ukazało się w Załężu (dzisiaj dzielnica Katowic) w 1911.
Maria Wurst pochodziła z bardzo bogatej i poważanej rodziny, właścicieli fabryki cygar i kilku kamienic w Opolu - mówi pasjonat historii miasta Romuald Kulik. - Uczyła się we Wrocławiu by powrócić do Opola.
- Dwa lata temu wydaliśmy reprint „Przewodnika po Górnośląskim Okręgu Przemysłowym” z 1904 roku i cieszył się on ciepłym przyjęciem czytelników – mówi Weronika Wiese, zastępca dyrektora DWPN. - Książka kucharską chcemy wydać po niemiecku alfabetem łacińskim i w polskim przekładzie, a prace nad tymi tekstami właśnie trwają. Nowa wersja powinna być gotowa na jesieni.
Pani Weronika przyznaje, że o biografii autorki wiemy niezbyt wiele. Była opolanką, nauczycielką gotowania i prowadzenia domu (takie zajęcia dla dziewcząt należały wówczas do śląskiej tradycji szkolnej). Jej książki musiały się cieszyć dużym powodzeniem, bo polecały ją tak renomowane firmy jak Maggi czy Dr Oetker. Dziesiąte wydanie jej „Kochbuchu” ukazało się w Opolu w 1940 roku (wydał Franz Wiercimok). Autorka zmarła w 1941 roku.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?