Wypieki i dania bożonarodzeniowe - ile zapłacisz za nie zamawiając catering

Katarzyna Piojda
Od święta można skorzystać z usług firmy cateringowej lub cukierni oferującej ciasta na wigilijny stół.
Od święta można skorzystać z usług firmy cateringowej lub cukierni oferującej ciasta na wigilijny stół. Grzegorz Olkowski
Jeśli nie chcesz gotować i piec na Boże Narodzenie, możesz zamówić gotowe ciasta i dania. Przyglądamy się stawkom za świąteczne wypieki oraz potrawy.

Robocizna kosztuje – ta zasada sprawdza się także w przypadku firm cateringowych, hoteli i punktów gastronomicznych, które oferują dania i wypieki na zamówienie. Kto ma ochotę i umiejętności, może sam wszystko przyszykować na świąteczny stół. Podajemy orientacyjne ceny potraw i ciast na tegoroczne święta Bożego Narodzenia.

Makowiec domowej roboty

Podliczamy jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Potrzebujemy 3 szklanki mąki pszennej (koszt: około 3 zł), szklankę letniego mleka (70 gr), ¾ kostki masła (4 zł), 6 jajek (3,8 zł), pół kostki (50 g) drożdży (60 gr), 6 łyżek cukru (1,5 zł), pół łyżeczki soli (15 gr), 1,5 łyżki wódki (1 zł), pół paczki (16 g) cukru wanilinowego (34 gr), pół łyżeczki soli (10 gr), pół kg maku (7 zł), 3 łyżki miodu (2 zł), 2 łyżki migdałów (2 zł), 100 g rodzynek (2,7 zł), garść orzechów włoskich (2 zł), łyżeczkę cynamonu (30 gr), łyżkę solonego masła (50 gr), kandyzowaną skórkę pomarańczy (50 g, 2,5 zł). Na same produkty wydamy około 35 złotych. Blacha domowego ciasta będzie ważyła przeciętnie 1,7 kg. Tymczasem za makowiec zamówiony w cukierni zapłacimy średnio 25 zł za kilogram. No, ale oprócz ceny, pozostaje jeszcze kwestia smaku.

Znajdź ciekawy prezent dla bliskich

Materiały promocyjne partnera

Domowej roboty albo na zamówienie

Cena wypieków i dań na zamówienie jest zwykle o 15–30 procent wyższa niż gdybyśmy sami piekli, gotowali i smażyli. Sprawdzamy, ile kosztują inne ciasta (ceny za kilogram) oraz potrawy na święta Bożego Narodzenia wykonane na zamówienie. Podane stawki są cenami orientacyjnymi.

Ciasta (cena za 1 kilogram)

Kilogram piernika kosztuje około 23 złotych, pierniki-ciastka – 25 zł, seromakowiec – 24 zł, sernik – 27, babka piaskowa – 18, tiramisu – 23 zł, snickers albo krówka – 22 zł. Szarlotka to wydatek rzędu 28 zł, jabłecznik – 17 zł, a drożdżówka z owocem – 15 zł.

Zupy (cena za 1 litr)

Za barszcz czerwony trzeba zapłacić 12 zł, za zupę rybną – 16 zł, natomiast za zupę grzybową z suszu z makaronem – 26 zł, zupę krem z pieczarek – 29 zł. Rosół z kluseczkami kosztuje 17 zł, zaś flaki – 32 zł, żurek – 22 zł.

Ryby (cena za 1 kilogram)

Smażony karp dzwonka kosztuje 48 zł, karp w galarecie – 41 zł, filet smażony z karpia – 52 zł, karp zapiekany w piecu w całości – 50 zł. Za pstrąga smażonego należy dać 48 zł, a za łososia smażonego dzwonka – 68 zł. Taka sama cena, jak za łososia, jest też dla smażonego fileta z dorsza. Śledź w oleju (wyjątek, bo 0,5 kg) to wydatek rzędu 16 zł, a w sosie śmietanowym, także 0,5 kg - 20. Za rybę po grecku trzeba dać 26 zł za 1 kg. Rolada z łososiem, serem i szpinakiem kosztuje 74 zł, natomiast sandacz w marynacie – 75 zł.

Pierogi, łazanki i kutia (cena za 1 kg)

Kto ma smaka na pierogi, za te z kapustą i grzybami zapłaci 28 zł, a za te z samymi grzybami – 29 zł. To tyle samo, co za krokiety z kapustą i grzybami lub tylko z grzybami. Kutia kosztuje 24 zł, a uszka z kapustą i grzybami – 29 zł. Tyle, co za uszka, zapłaci się za łazanki. Można zamówić gołąbki za 23 zł, groch z kapustą za 19 zł, paszteciki z mięsem za 28 zł lub rzadko spotykane pierogi faszerowane dorszem za 35 zł, pierogi z soczewicą za 32 zł, a te z kaszanką – 27 zł.

Mięsa (cena za 1 kg)

Schab faszerowany śliwką wyniesie nas 53 zł za 1 kg. Kaczka z jabłkami to wydatek 60 zł, a schab w ziołach – 49 zł. Można zamówić karkówkę pieczoną – 55 zł albo roladki wieprzowe owijane boczkiem za 52 zł i befsztyk tatarski za 60 zł. Za indyka w warzywach należy zapłacić 53 zł, zaś za kurczaka w pistacjach – 42 zł. Kto chce kurczaka w galarecie, musi wydać 55 zł, żeberka pieczone w piwie – 55 zł, a ozory w galarecie – 38 zł. Klopsiki w zalewie octowej kosztują 47 zł, leczo z wołowiną – 34 zł.

Sałatki i surówki (cena za 1 kg)

Tradycyjna sałatka jarzynowa to wydatek mniej więcej 18 zł. Za sałatkę śledziową należy dać 25 zł, a za sałatkę z kurczakiem, ananasami i bakaliami – 31 zł. Sałatka łososiowa z awokado, ogórkiem i jajkiem kosztuje 32 zł, sałatka śledziowa – 30 zł, brokułowo-pieczarkowa – 32 zł, sałatka grecka z serem feta – 27 zł. Na surówkę z pora z rodzynkami i migdałami w majonezie trzeba wydać 15 zł, a na tradycyjną buraczkową – 12 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wypieki i dania bożonarodzeniowe - ile zapłacisz za nie zamawiając catering - RegioDom.pl

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska