W skrócie:
Ekspresowy obiad z kurczakiem
Kotleciki szu szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu” to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że "szu, szu” i gotowe. To doskonały pomysł na obiad.
Zobacz w galerii jak przygotować pyszne kotleciki szu szu
Przepis na kotleciki szu szu
Liczba porcji: na 12 kotlecików.
Czas przygotowania: ok. 10 minut + 30 minut schłodzenia + smażenie kotlecików.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- opcjonalnie odrobina chili,
- olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety szu szu krok po kroku?
Sposób przygotowania:
- Pokroiłam filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
- W misce wymieszałam jajka z mąką ziemniaczaną.
- Dodałam olej, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam.
- Włożyłam kawałki kurczaka do marynaty, każdy kawałek ma być dokładnie pokryty.
- Schowałam kotlety do lodówki na minimum 30 min. Możesz zrobić je także dzień wcześniej i schować w marynacie na całą noc.
- Rozgrzałam olej na patelni.
- Kładłam na patelnię kotleciki pokryte marynatą i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone kotleciki przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy. Zobacz, jakich błędów unikać
Z czym podawać kotleciki szu szu?
Polecam podać kotleciki szu szu jeszcze ciepłe, z porcją warzyw. Będą pysznie smakować z prostą do zrobienia surówką z kapusty pekińskiej a także wyrazistą surówką z pora i marchewki
Do kotlecików szu szu świetnie sprawdzają się także sosu. Najlepiej lubię jeść je z sosem czosnkowym. Przygotowują go z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego i doprawiam drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?