Masz ochotę na tradycyjny obiad z mięsem? Polecam delikatny gulasz z cielęciny. To przepis mojej cioci, który jest w mojej rodzinie od lat. Mięso z tego przepisu zawsze wychodzi delikatne i aromatyczne, a podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Idealny pomysł na lekki, wiosenny lub letni obiad. Wystarczy ugotować osobno ziemniaki i zrobić prostą sałatę z ogórkami. Cała rodzina z pewnością będzie zadowolona z takiego prostego, tradycyjnego posiłku. W pół godziny mamy gotowy obiad. Gulasz cielęcy robi się bardzo łatwo i nie wymaga on specjalnego wysiłku. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity gulasz z cielęciny z warzywami w pysznym sosie z dodatkiem śmietanki.
Gulasz cielęcy – przepis na tradycyjny obiad z mięsem
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g cielęciny na gulasz,
2 marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka bulionu,
pół szklanki śmietanki 30%,
2 liście laurowe,
łyżeczka oregano,
sól, pieprz,
olej.
Jak zrobić tradycyjny gulasz z cielęciny?
Mięso pokroiłam w dużą kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej i obsmażyłam.
Cebulę pokroiłam, czosnek posiekałam i dodałam do mięsa.
Marchewkę obrałam, pokroiłam w plastry i dodałam do mięsa. Całość smażyłam ok. 4 minuty.
Mięso cielęce z warzywami zalałam bulionem, dodałam przyprawy i dusiłam wszystko pod przykryciem przez 30 minut, aż mięso i warzywa zmiękły.
Na koniec wymieszałam w kubku sos z mięsa oraz śmietankę i wlałam z powrotem do garnka. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!