MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity gulasz z cielęciny. Delikatne mięso rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na pyszny, tradycyjny obiad

Karolina Głogowska
Gulasz z cielęciny to pomysł na prosty, tradycyjny obiad
Gulasz z cielęciny to pomysł na prosty, tradycyjny obiad Karolina Głogowska
Delikatne, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z dodatkiem śmietanki. Gulasz z cielęciny to pomysł na prosty, tradycyjny obiad, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest łatwy do przygotowania, aromatyczny i lekki. Sprawdź tradycyjny przepis na gulasz cielęcy.

Masz ochotę na tradycyjny obiad z mięsem? Polecam delikatny gulasz z cielęciny. To przepis mojej cioci, który jest w mojej rodzinie od lat. Mięso z tego przepisu zawsze wychodzi delikatne i aromatyczne, a podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Idealny pomysł na lekki, wiosenny lub letni obiad. Wystarczy ugotować osobno ziemniaki i zrobić prostą sałatę z ogórkami. Cała rodzina z pewnością będzie zadowolona z takiego prostego, tradycyjnego posiłku. W pół godziny mamy gotowy obiad. Gulasz cielęcy robi się bardzo łatwo i nie wymaga on specjalnego wysiłku. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity gulasz z cielęciny z warzywami w pysznym sosie z dodatkiem śmietanki.

Gulasz cielęcy – przepis na tradycyjny obiad z mięsem

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g cielęciny na gulasz,

  • 2 marchewki,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • szklanka bulionu,

  • pół szklanki śmietanki 30%,

  • 2 liście laurowe,

  • łyżeczka oregano,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić tradycyjny gulasz z cielęciny?

  1. Mięso pokroiłam w dużą kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej i obsmażyłam.

  2. Cebulę pokroiłam, czosnek posiekałam i dodałam do mięsa.

  3. Marchewkę obrałam, pokroiłam w plastry i dodałam do mięsa. Całość smażyłam ok. 4 minuty.

  4. Mięso cielęce z warzywami zalałam bulionem, dodałam przyprawy i dusiłam wszystko pod przykryciem przez 30 minut, aż mięso i warzywa zmiękły.

  5. Na koniec wymieszałam w kubku sos z mięsa oraz śmietankę i wlałam z powrotem do garnka. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska