MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity sernik z jabłkami bez pieczenia. Najlepszy przepis na słodkości bez włączania piekarnika. Koleżanki poproszą o dokładkę do kawy

Sernik z jabłkami to prawdziwy rarytas! Możesz przygotować go bez pieczenia. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik z jabłkami to prawdziwy rarytas! Możesz przygotować go bez pieczenia. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszny sernik z jabłkami na herbatnikach. Ciasto jest pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Możesz podać je na każdą okazję. Z pewnością zachwycisz nim swoich gości. Wypróbuj przepis na sernik z jabłkami.

W skrócie:

Sernik z jabłkami bez pieczenia to w moim domu nowy hit. Jest tak pyszny, że zniknął niemal od razu po przygotowaniu. Jabłka są soczyste, delikatnie kwaśne, a gotowana masa serowa ma wyśmienity śmietankowy smak. Dodatkowego smaczku dodają maślane herbatniki i cytrynowy lukier. To proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Idealne na święta, spotkania z bliskimi i inne wyjątkowe okazje.

Przepis na sernik z jabłkami bez pieczenia

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Porcja na: blaszkę
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • opcjonalnie 3 łyżki wody, w zależności od soczystości jabłek,

Masa serowa:

  • 0,5 kg sera twarogowego lub sera z wiaderka,
  • 100 g masła
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,

Dodatkowo:

  • ok. 30 herbatników maślanych,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wrzątku.

Jak zrobić sernik z jabłkami bez pieczenia?

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w kostkę i przełóż do garnka.
  2. Ustaw garnek na małym ogniu i przykryj.
  3. Duś jabłka do miękkości. Jeśli mają mało soku, to dodaj 3 łyżki wody.
  4. Gdy jabłka będą wystarczająco miękkie, wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do niemal całkowitego przestudzenia.
  5. Wyłóż blaszkę lub formę papierem do pieczenia.
  6. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
  7. Wyłóż masę jabłkową na herbatniki i wyrównaj. Odstaw do lodówki.
  8. Ser twarogowy zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Możesz użyć także sera z wiaderka, wtedy jest on już gotowy do dalszej części przepisu.
  9. Odmierz potrzebną część mleka, wsyp budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  10. Do garnka włóż ser, dodaj masło, jajko, żółtko i cukier.
  11. Wstaw na mały ogień i cały czas mieszając, doprowadź do gotowania.
  12. Wlej mleko z budyniem i mąką ziemniaczaną i mieszaj, by nie było grudek.
  13. Pogotuj masę ok. 3 minuty. Odstaw do niemal całkowitego wystudzenia.
  14. Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż na nią ser.
  15. Całość przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  16. Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku utrzyj rzadki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta.
  17. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sernik z jabłkami to prawdziwy rarytas! Możesz przygotować go bez pieczenia. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienity sernik z jabłkami bez pieczenia. Najlepszy przepi...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska