W skrócie:
Sernik z jabłkami bez pieczenia to w moim domu nowy hit. Jest tak pyszny, że zniknął niemal od razu po przygotowaniu. Jabłka są soczyste, delikatnie kwaśne, a gotowana masa serowa ma wyśmienity śmietankowy smak. Dodatkowego smaczku dodają maślane herbatniki i cytrynowy lukier. To proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Idealne na święta, spotkania z bliskimi i inne wyjątkowe okazje.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny sernik z jabłkami bez pieczenia.
Przepis na sernik z jabłkami bez pieczenia
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Porcja na: blaszkę
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,
- opcjonalnie 3 łyżki wody, w zależności od soczystości jabłek,
Masa serowa:
- 0,5 kg sera twarogowego lub sera z wiaderka,
- 100 g masła
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
Dodatkowo:
- ok. 30 herbatników maślanych,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wrzątku.
Jak zrobić sernik z jabłkami bez pieczenia?
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w kostkę i przełóż do garnka.
- Ustaw garnek na małym ogniu i przykryj.
- Duś jabłka do miękkości. Jeśli mają mało soku, to dodaj 3 łyżki wody.
- Gdy jabłka będą wystarczająco miękkie, wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do niemal całkowitego przestudzenia.
- Wyłóż blaszkę lub formę papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników.
- Wyłóż masę jabłkową na herbatniki i wyrównaj. Odstaw do lodówki.
- Ser twarogowy zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Możesz użyć także sera z wiaderka, wtedy jest on już gotowy do dalszej części przepisu.
- Odmierz potrzebną część mleka, wsyp budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Do garnka włóż ser, dodaj masło, jajko, żółtko i cukier.
- Wstaw na mały ogień i cały czas mieszając, doprowadź do gotowania.
- Wlej mleko z budyniem i mąką ziemniaczaną i mieszaj, by nie było grudek.
- Pogotuj masę ok. 3 minuty. Odstaw do niemal całkowitego wystudzenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż na nią ser.
- Całość przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku utrzyj rzadki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: