XI Festiwal Opolskich Smaków w rytmie slow food. 27 i 28 lipca. Kogo zaprosili organizatorzy i co będzie można zjeść?

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
XI Festiwal Opolskich Smaków w rytmie slow food
XI Festiwal Opolskich Smaków w rytmie slow food mat. promocyjne
Zauważyliśmy, że kwitnie moda na zdrowe jedzenie, ekobazarki, generalnie zdrowe życie. To nas zainspirowało przy organizacji tegorocznego festiwalu - mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik Wydziału promocji Urzędu Miasta Opola.

Festiwalem w rytmie slow food postanowiliście w tym roku skusić mieszkańców miasta i turystów. Skąd ten pomysł?

Zauważyliśmy, że kwitnie moda na zdrowe jedzenie, wegańskie i wegetariańskie kuchnie, które pojawiły się ostatnio także w Opolu, ekobazarki, na których można kupić nienawożone, sezonowe warzywa i owoce czy jaja od domowej kury. Popularność zyskuje też slow travel (podróżowanie - red.) i slow life, czyli życie w zgodzie z naturą. W ideę slow food wpasowują się nawet miejsca, które z definicji są od niej dalekie. Miałem ostatnio okazję być w popularnej sieciowej restauracji, jedynej otwartej o wczesnej porze, i zwróciłem uwagę, jak bardzo podkreślano w niej, że produkty są od lokalnych dostawców, a potrawy przygotowywane na miejscu ze zdrowych produktów. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić podczas festiwalu, na ile formuła slow food zainteresuje opolan i przyjezdnych. Zapraszamy wszystkich w sobotę i niedzielę, 27 i 28 lipca, tym razem na Pl. Kopernika. Przygotowaliśmy dla nich sporo atrakcji: kulinarnych, muzycznych i służących odpoczynkowi.

Slow Food – cytując za Wikipedią - to organizacja i ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. Jakie jest opolskie „powolne jedzenie”?
Modnie brzmiący slow food z pokolenia na pokolenie kultywowany jest na terenach wiejskich, mniej lub bardziej świadomie - w domach, a na pewno pieczołowicie i z dbałością - w kołach gospodyń wiejskich. Możemy się o tym przekonać jeżdżąc po opolskich wsiach: ileż domowych smakołyków można tam skosztować (ciast, zup, gotowanych, duszonych i pieczonych mięs, warzyw w różnej postaci, soków i nalewek). A że Opolszczyzna jest wielokulturowa, to i obok śląskich potraw mamy m.in. te przywiezione ze Wschodu czy centralnej Polski. Mamy też wielu lokalnych producentów, a niektórzy potrafili swoimi wyrobami zawojować rynek nie tylko polski, ale i zagraniczny, czego przykładem jest choćby OSM w Oleśnie.

Czego będzie można na spróbować na festiwalu?
Zaprosiliśmy do współpracy Opolską Regionalną Organizację Turystyczną, która razem z opolskimi restauratorami tworzy szlak kulinarny „Opolski Bifyj”. To obiekty gastronomiczne, które posiadają w swojej karcie potrawy czy produkty, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, i tym samym nie są związane z kulturą i kulinariami innych państw. Z kolei zapraszając do Opola uczestników projektu „Polska Smakuje” realizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa możemy festiwalowym gościom zaproponować smaki innych regionów. Tradycyjnie na festiwalu pojawią się również znani i uznani kucharze. W tym roku będą to zwyciężczyni ostatniej edycji programu Master Chef Junior - Paulina Foremny oraz Jakub Kuroń, restaurator, syn Macieja Kuronia. Liczymy, że znane twarze przyciągną i najmłodszych, którzy lubią gotować i starszych, którzy będą chcieli podpatrzeć, jak wygląda to na żywo. Przygotowywane przez nich, na oczach gości festiwalu potrawy, także będą wpisywać się w ideę slow food. Po prostu trzeba tam być.

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie