Za fałszowanie czekoladek PIH każe sprzedawców, a nie producentów. To absurd

Edyta Hanszke ehanszke@nto.pl - 77 44 32 587
Teraz PIH w całym kraju kontroluje skład i jakość słodyczy. Fot. Daniel Polak
Teraz PIH w całym kraju kontroluje skład i jakość słodyczy. Fot. Daniel Polak
Udostępnij:
Prawie dwa kilogramy czekoladek zarekwirowali do badania pracownicy opolskiej inspekcji handlowej w jednym ze sklepów spożywczych w regionie.

- Byłam zaskoczona, że potrzebują aż tyle. I kto za to zapłaci? Ja. Liczę chociaż na to, że wyniki będą dobre, bo to markowy produkt - opowiada.

Gdyby to ciche życzenie właścicielki sklepu nie spełniło się, grozi jej kara od 500 zł nawet do 10 procent wartości obrotów z poprzedniego roku nałożona przez inspektorów.

Wszystko zależy od tego, co wykryją laboranci w Olsztynie, gdzie trafiają próbki.

A tam sprawdzane jest na przykład, oprócz jakości produktu jego skład, na który sklep nie ma żadnego wpływu, a mimo to za niego odpowiada.

Teraz w całym kraju trwa kontrola slodyczy. - Żeby sprawdzić ich jakość i skład, nie wystarczy nam kilka czekoladek - informuje pracownica olsztyńskiego laboratorium.

Izabela Rogalska, naczelnik z PIH w Opolu tłumaczy, że jeśli badania są w porządku, zabezpieczona u sprzedawcy partia towaru trafia do sprzedaży. Jeśli natomiast przedsiębiorca nie zgadza się z wynikami badań, to PIH wysyła materiał z drugiej próbki do innego laboratorium.

Jednak, kto się na to zdecyduje, musi się liczyć z dodatkowym kosztem. Jeśli ekspertyza wyjdzie źle musi za nią zapłacić nawet 500 zł. razy dwa daje to 1000 zl plus wspomniany wcześniej mandat.

Gabriela Sroka i Dorota Wyrwisz z opolskiej PIHtłumaczą, że przeprowadzanie takich badań zleca im Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a absurdalne prawo do pociągania sklepikarzy do odpowiedzialności za skład surowcowy produktu daje im rozporządzenie unijne.

- Podczas ubiegłorocznej kontroli czekolad okazało się, że do 41 procent produktów były zastrzeżenia. - Na przykład więcej w nich było utwardzanych tłuszczów, które sprawiają, że czekolada jest twardsza i nie tworzy się na niej biały nalot, albo były w niej substancje alergizujące, których nie wymieniono na opakowaniu - opowiada Dorota Wyrwisz.

Dlaczego PIH nie każe za te fałszerstwa producentów i co sądzą o tym przedsiębiorcy oraz eksperci, czytaj w papierowym wydaniu nto 4 listopada.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Enero

Vk1 Hulajnoga Elektryczna Z Siedziskiem 250W Koło 8 Cali H1

1 637,00 zł1 059,00 zł-35%
miejsce #2

Enero

Enero Asiento Jr Czarno Niebieski

1 637,00 zł1 059,00 zł-35%
miejsce #3

Sencor

Sencor SCOOTER TWO 2021

2 552,25 zł1 999,00 zł-22%
miejsce #4

Joyor

Joyor Y6-S Czarny Z Siedzeniem

3 700,00 zł3 320,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Jakub Wiech: Ceny ropy naftowej wracają do poziomu sprzed wojny

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie