Głosuj
Głosuj
Jeśli chcesz zagłosować w plebiscycie Perły Opolszczyzny na Zabytkową kuźnię i piekarnię w Kuniowie wyślij SMS o treści:
KLUCZBORK.3 na nr 71051.
Koszt - 1,22 zł z VAT.
Aby zachować to kulturowe dziedzictwo dla następnych pokoleń, Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Kuniów postanowiło utworzyć tu kompleks pomieszczeń regionalnych pod nazwą Izba Pamięci Regionalnej i Rzemiosła.
Na kuźnię i piekarnię zaadaptowano dawne pomieszczenia gospodarskie w sąsiedztwie miejscowej szkoły. W kuźni, w piecu z cegły klinkierowej przy pomocy narzędzi używanych przez okolicznych kowali wykuwa się "Podkowę Kuniowa" - na szczęście. Kto chce, może przejść błyskawiczny kurs kowalstwa. Pod okiem fachowca może rozpalić w kowalskim piecu i samodzielnie spróbować wykuć oryginalną, niepowtarzalną pamiątkę z wizyty w tym miejscu.
Podobnie jest z zabytkową, bo wyposażoną w stare narzędzia i sprzęty piekarnią. Tu warto spróbować własnoręcznie wyrobić ciasto na "Chleb Kuniowski" i to według starej, przedwojennej receptury przekazanej przez tutejszego piekarza Wojciecha Palucha. Potem wystarczy włożyć je w dawną formę i wypiec w tzw. piecu sabatnikowym.
Zabytkowa kuźnia i piekarnia w Kuniowie
Pali się w nim drewnem, a potem, kiedy piec osiągnie odpowiednią temperaturę, wygarnia się resztki drewna i popiół, czyści mokrą szmatą na kiju i wkłada przygotowane ciasto na chleb drewnianą łopatą. Taki chleb, który przez tydzień nie czerstwieje, smakuje wyśmienicie ze smalcem i kiszonymi ogórkami.
Żeby zobaczyć te atrakcje, trzeba się wcześniej umówić, dzwoniąc pod nr 077 418 077 65 albo 664 825 119. Najlepiej wybrać się tu w większym gronie na wycieczkę rowerową - zachęca Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Kuniów i Rada Sołecka. Mile widziane są także wycieczki grupowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?