Zakład produkcyjny „Rolnik” w Dańcu w sezonie podwaja zatrudnienie (zdjęcia)

Edyta Hanszke
Rocznie zakład w Dańcu przetwarza ok. 7-5 do 8 tys. ton warzyw.
Rocznie zakład w Dańcu przetwarza ok. 7-5 do 8 tys. ton warzyw. archiwum firmy
Na kilka miesięcy przyjmie kolejne 100 osób. W firmie rozpoczął się właśnie okres najbardziej intensywnej pracy. Ruszył sezon ogórkowy.

Zakład w Dańcu to jeden z trzech polskich zakładów znanej firmy „Rolnik”, która główną siedzibę ma w Mikołowie. Jest on największy spośród nich (7 tys. mkw.) i najnowocześniejszy - w tym roku oddano do użytku nowy magazyn i pomieszczenia biurowo-warsztatowe.

Rocznie zakład w Dańcu przetwarza ok. 7-5 do 8 tys. ton warzyw, głównie ogórków, papryki i selerów, ale produkowane są tu także sałatki warzywne, koncentrat barszczu oraz tzw. produkty premium (w charakterystycznych sześciennych słoiczkach): pikle, minikukurydze, ogórki wyborowe.

Sezon ogórkowy w tym roku właśnie się rozpoczyna._W związku z tym firma zwiększa zatrudnienie. Przez najgorętszy okres (po ogórkach przychodzi czas papryki), który trwa od dwóch do czterech miesięcy, będzie zatrudniała nawet dwa razy więcej pracowników, w sumie ponad dwieście osób.

Co zaskakujące, ogórki na Opolszczyznę przywożone są z Wielkopolski i województwa łódzkiego, papryka spod Radomia. - Choć Opolszczyzna kojarzy się z rolnictwem, to dominują tu uprawy zbóż, buraków cukrowych, kukurydzy i rzepaku. Producentów ogórków i papryki brakuje, ale udało nam się namówić jednego z plantatorów do uprawy selera i ten surowiec mamy miejscowy - informuje Wojciech Suchecki, dyrektor zakładu w Dańcu. - Poza tym my potrzebujemy tylko określonej wielkości ogórki, większe na kiszenie przetwarzane są w innych regionach, więc gdyby były uprawiane na miejscu, to i tak producenci musieliby je transportować.

rolnik-daniec

rolnik-daniec

 

Wyprodukowane w Dańcu przetwory trafiają do magazynów centralnych firmy w Mikołowie, a stamtąd do znanych sieci handlowych, jak Lidl, Biedronka, Tesco, Carrefour, PoloMarket, także pod markami własnymi.

Daniec to najdalej położony od głównej siedziby zakład „Rolnika”. Dwa pozostałe są ulokowane także na Górnym Śląsku: w Bujakowie (produkuje podobny jak w Dańcu asortyment) i w Orzeszu, gdzie powstają dania warzywno-mięsne (gołąbki, pulpety, flaki, pasztety). Właściciele kupili też zakład na Węgrzech (jeden z nich - Józef Rolnik - studiował w tym kraju).

Zakład w Dańcu „Rolnik” kupił w 1995 r. Była to pierwsza własna przetwórnia - wcześniej właściciele zlecali produkcję na zewnątrz pod własnym logo. W 2007 r. firma postawiła w Dańcu nowe obiekty, dzięki unijnej dotacji. W 2009 r.  dobudowała kolejny magazyn, a w tym roku oddała następny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska