Słodka bułka drożdżowa, popijana mlekiem lub kakao - to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Oto przepis Magdy Maślankiewicz z Czarnowąs na taki smakołyk.

Kiedyś jadałam taką bułkę, gdy wyjeżdżałam do babci na wakacje, na wieś - wspomina czytelniczka. - Czasami babcia upiekła zwykłą bułkę, czasami dosypała do ciasta garść rodzynek, a czasami - i tym robiła mi największą przyjemność - dodawała do bułki marmoladę z pigwy.

Teraz mam już własne wnuki i co tu kryć - one też lubią wpadać do mnie na niedzielne drugie śniadanie, składające się ze słodkiej bułki oraz ciepłego mleka. Dorośli też się zajadają, więc piekę od razu dwie długie bułki, aby nie zabrakło.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 1 kg przesianej mąki (np. poznańskiej) > 5 dag drożdży > 1/2 l mleka > 20 dag cukru > 15 dag masła > 4 żółtka > 2 duże jaja
> starta skórka z dobrze umytej cytryny > mała paczuszka rodzynek > cukier puder do posypania > aromat waniliowy > szczypta soli
> trochę jajka (wymieszać) do smarowania ciasta.
Składniki nie mogą być zimne, na przykład wyciągnięte
z lodówki czy chłodnej spiżarki.

Sposób przygotowania:

> Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać letniego mleka i trochę mąki (do konsystencji śmietany) niech pokażą się pęcherze i zaczyn będzie rósł.
> Wymieszać żółtka z cukrem.
> W mące (ze szczyptą soli) zrobić dołek. Wlać zaczyn (gdy podwoił objętość), żółtka z cukrem, jaja, startą skórkę, resztę mleka. Wyrabiać.
> Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone - dodać stopione masło, aromat oraz namoczone i obsuszone rodzynki.
> Gdy ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby dodać mąki lub mleka), zostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość.
> Przełożyć do form wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
> Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-190 stopni przez 40 minut (sprawdzać patyczkiem).
> Uwaga: można ciasto kłaść do formy w dwóch częściach, na środku powierzchni pierwszej części - wyłożyć wzdłuż ulubioną marmoladę. I przykryć drugą częścią.
> Po upieczeniu i wystygnięciu wyłożyć z formy i posypać cukrem pudrem.