- Fajnie wyszło, że jako brzeżanka mogłam zrobić tort w kształcie naszego Zamku Piastów Śląskich - mówiła Katarzyna Budzowska, która hobbystycznie zajmuje się wypiekami i po raz drugi wzięła udział w Międzynarodowym Festiwalu Tortów, Ciast i Ciasteczek, który organizuje Lokalna Grupa Działania Stobrawski Zielony Szlak.
Pani Katarzyna przygotowała swój zamek z piernika, dzięki czemu nie tylko świetnie wyglądał, ale również fantastycznie pachniał.
- Ze styropianu jest tylko podstawa, a wszystko pozostałe: łącznie z dachem, ścianami i krużgankami można zjeść - mówiła brzeżanka. - Jego przygotowanie zajęło mi prawie tydzień. Najpierw musiałam upiec piernik, który lubi rosnąć i zmieniać kształt, więc potem trzeba było go dokładnie poprzycinać.
W trakcie formowania zamku pani Katarzynie dwukrotnie runęły ściany i musiała je tworzyć od nowa. Ale efekt końcowy był doskonały.
Na tej nietypowej wystawie w brzeskim muzeum zachwycały także modele zamków i pałaców z Niemodlina, Naroka, Izbicka, Otmuchowa, Jędrzejowa, Dąbrowy Niemodlińskiej, Ziemiełowic, Mosznej, Kopic czy Pawłowic.
Zrobione z cukrowej masy, bogato zdobione i czasem niezwykle dokładnie odwzorowujące oryginały, sprawiły jurorom sporo kłopotów.
Ostatecznie pierwsze miejsce zdobył misternie wykonany pałac w Izbicku autorstwa Lucie Chlipkovej z czeskiego Brna, drugie miejsce zajął pałac w Jędrzejowie Jolanty Mierzwiak z Nysy, a trzecie nagrody otrzymały: Jolanta Perec z Zawady (pałac w Ziemiełowicach) oraz Pavlina Danickowa (pałac w Naroku).
ZOBACZ TEŻ Torty w formie opolskich pałaców i zamków. Festiwal w Zamku Piastów Śląskich w Brzegu
Wśród herbów pierwsze miejsce również zajęła Lucie Chlipkova, która wykonała herb Strzelec Opolskich, II nagrodę zdobyła Jolanta Mierzwiak za herb Pokoju, a trzecią Monika Grudzień z Radomia za herb Prudnika.
Grand Prix przyznała z kolei publiczność, która za najpiękniejszy tort uznała pałac w Jędrzejowie. - Powiedział mi o nim znajomy, pojechaliśmy tam z mężem i z miejsca mnie zauroczył - mówiła pani Jolanta Mierzwiak, która swoją pracownię w Nysie prowadzi niespełna rok. - Tort przygotowywałam go od wtorku do piątku, niemal bez chwili przerwy.
- Wszystkie torty są piękne, widzimy mnóstwo zaangażowania ze strony twórców i cieszę się, że oglądały to setki ludzi, którzy od rana przewijali się przez zamkowe sale. Jestem zachwycona, że tak dokładnie można oddać rzeczywistość w słodkościach - mówiła Jadwiga Kulczycka, prezes Stobrawskiego Zielonego Szlaku.
- Chciałabym też serdecznie podziękować panu Pawłowi Kozerskiemu, dyrektorowi Muzeum Piastów Śląskich, za udostępnienie przepięknej muzealne sali - dodawała pani prezes.
Niewykluczone, że teraz te tortowe dzieła sztuki pojadą na wystawę do zamku w Książu, co byłoby dodatkową promocją dla opolskich zabytków, ale i cukierników.
Opolskie info 16.06.2017
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?