Jest syta, smaczna i pozwoli zużyć wszystko to, co zostało ze świąt. Łącząc różne smaki i gatunki wędlin oraz mięs - otrzymuje się doskonały efekt.

Dziś zrobię tę zapiekankę na obiadokolację, obok żurku, jaki został po Wielkanocy - pisze pani Wacława z Opola. Jak się okazuje, nasza czytelniczka skorzystała z przepisu na mazurek (przesłanego nam przez panią Annę z Czarnowąs).

- Przepis się sprawdził, mazurek był pyszny - chwali pani Wacława - Nie ma już ani jednego okruszka. Mamy nadzieję, że przepis pani Wacławy też będzie udany i pozwoli naszym czytelnikom "zejść" ze świątecznych zapasów.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> resztki wędliny, w moim przypadku będzie to szynka, biała kiełbasa oraz gotowany boczek
> resztki mięsa: pieczonego schabu oraz skrawki kaczki z poniedziałkowego obiadu
> ugotowany ryż lub ugotowany makaron czy ziemniaki - jako baza
> resztki warzyw: surowej papryki, kiszonych ogórków
> jajko na twardo (zostało ze święconki)
> cebula
> starty żółty ser i ser pleśniowy
> śmietana 18% (mały kubek), jajko surowe
> przyprawy: sól, pieprz, 3 przetarte ząbki czosnku, łyżeczka czubata oregano

Sposób przygotowania:

> Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć warstwą ziemniaków lub makaronu lub ryżu - do wyboru.
> Kłaść naprzemiennie warstwy: wędlina, cebula w plastrach, pokrojone warzywa, mięso, cebula... itd.
> Na ostatnią warstwę położyć jajko ugotowane na twardo pokrojone w paski.
> Polać całość śmietaną wymieszaną z surowym jajkiem i przyprawami oraz czosnkiem.
> Zetrzeć ser żółty, wymieszać z drobnymi kawałkami sera pleśniowego.
> Posypać zapiekankę serem.
> Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.