Zapiekanka z cukinii i ziemniaków po meksykańsku. Obłędnie pyszna i banalnie prosta do zrobienia. Pachnie tak, że sąsiedzi pytają o przepis

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Zapiekanka to jeden z prostszych i szybszych pomysłów na bezproblemowy obiad. Zwykle wystarczy pokroić kilka składników, polać sosem i zapiec. Tak właśnie robię moją przepyszną zapiekankę z cukinią i ziemniakami po meksykańsku. Wypróbuj przepis, a na pewno będziesz do niego wracać wiele razy.

W skrócie:

Szczerze mówiąc, sama nie wpadłabym na to, a przynajmniej nie za szybko, że cukinia i sos meksykański to połączenie idealne. Zapiekankę w tym stylu po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki i nie mogłam się nadziwić, jak te składniki do siebie pasują. Przepis odtworzyłam później w domu, dodając do niego ziemniaki, żeby całość była jeszcze bardziej pożywna. Od tego czasu zapiekanka z cukinią i ziemniakami jest w moim domu hitem. Kiedy robiłam ją ostatnim razem, pachniała tak obłędnie, że sąsiadka zapukała do drzwi i poprosiła o przepis na to, co pichcę.

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami
Zapiekanka z cukinią i ziemniakami Karolina Głogowska

Jak zrobić sos meksykański?

Dlaczego nazywam tę zapiekankę meksykańską? Bo dodaję do niej tradycyjne składniki tej kuchni: kukurydzę, fasolę i wędzoną paprykę. Możesz także użyć gotowej mieszanki warzyw meksykańskich. Najlepszy będzie sos ze smażonych pomidorów (tomate frito), ale zwykły przecier także zda egzamin. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo jest wyśmienity.

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami po meksykańsku

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 50 minut

Porcja: 6-8 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków,

  • 1 duża cukinia,

  • 500 ml przecieru pomidorowego,

  • 1 cebula,

  • puszka kukurydzy,

  • puszka czerwonej fasoli,

  • 200 g kiełbaski lub mięsa mielonego,

  • 6 plastrów sera żółtego,

  • 1 papryczka jalapeño (opcjonalnie),

  • pół łyżeczki wędzonej papryki,

  • sól, pieprz,

  • oliwa z oliwek.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

  1. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Formę do zapiekania wysmarowałam oliwą.

  2. Miałam młode ziemniaki, więc nie obierałam ich, tylko wyszorowałam. Pokroiłam na plastry i ułożyłam na dnie formy.

  3. Na ziemniakach ułożyłam plastry kiełbasy (możesz tu wyłożyć podsmażone mięso mielone) oraz cebuli.

  4. Następnie ułożyłam warstwę kukurydzy oraz fasoli.

  5. Cukinię pokroiłam w plastry i ułożyłam z niej kolejną warstwę.

  6. Całość polałam większością przecieru pomidorowego i wstawiłam do piekarnika.

  7. Po 40 minutach wyjęłam zapiekankę, położyłam na wierzchu plastry sera i polałam resztą sosu.

  8. Zapiekałam jeszcze 10 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska