zlachetna porcelana może być niebanalną ozdobą stołu. Delikatne dzbanuszki na mleko, ażurowe talerzyki, pastelowe barwy, które można dopasować do kolorystyki wnętrz, mają nie tylko walory użytkowe, ale stwarzają też możliwość ciekawych aranżacji. Dziś na sklepowych półkach jest spory wybór porcelany, a ceny wyrobów są przystępne.
Porcelana dzieli się na dwie kategorie: użytkową i tzw. weselną, czyli wyrób "z wyższej półki".
- Porcelana użytkowa produkowana jest w różnych kształtach - okrągłym, owalnym, kwadratowym i skośnym - wylicza Eugeniusz Rurynkiewicz, właściciel firmy A-Z Gastro w Opolu. - Na topie są zdobienia pojedynczymi motywami.
Dekoracje robione są techniką wszkliwną, która polega na wtopieniu naniesionej farby w szkliwo w temperaturze 1150-1200 stopni, lub techniką dekoracji kalkami naszkliwnymi. Pierwsza technika zdobienia jest znacznie trwalsza i odporna na ścieranie, druga pozwala na zachowanie ekspresji kolorów. W porcelanie użytkowej dominują dwa trendy kolorystyczne: mocne, wręcz agresywne zestawienie barw, np. połączenie granatu z czerwienią, lub pastele, np. ecru.
Określenie "porcelana weselna" zostało przyjęte w Polsce z rynku włoskiego. Kojarzona jest z nią ceramika Bone China, stworzona przez Josiah Spode'a, która bazuje na masie porcelanowej "twardej", zawierającej obok naturalnych kaolinów i kwarcu około 45-55% popiołu kostnego. Taka ceramika jest lżejsza od tradycyjnej porcelany, a wybarwienie produktu przechodzi w złamaną biel. Ceramikę Bone China zdobi się dekoracjami wszkliwnymi lub metalowymi - złotem i platyną, które mają podwyższone parametry ścieralności.
Najszlachetniejszą i najdroższą odmianą ceramiki jest porcelana kostna.
- To bardzo lekki wyrób, wypalany w temperaturze około 1400 stopni - opowiada Rurynkiewicz. - Pomysłodawcami tej techniki są Anglicy, którzy sprzedali ją m.in. Rosjanom. Tego typu porcelany nie zdobi się kalkami.
Naczynia porcelanowe wciąż zmieniają kształt pod bacznym okiem dizajnerów.
- Teraz bardzo modne są salaterki, które mogą służyć zarówno jako talerz, jak i bulionówka - mówi właściciel A-Z Gastro. - Na ich wszechstronne zastosowanie mają z pewnością wpływy kuchni chińskiej i indyjskiej, gdzie salaterki są wykorzystywane często ze względu na specyfikę potraw.
Innowacją na ceramicznym rynku są też nowe wzory filiżanek. Zmieniła się ich pojemność, bo Polacy zaczęli pić więcej espresso, cappuccino i białej kawy. Głębokie filiżanki na herbatę o pojemności 250-300 ml zastąpiły szklanki.
Aby cieszyć się piękną zastawą przez lata, należy pamiętać o podstawowej zasadzie - porcelany (zwłaszcza tej dobrej jakości) nie wolno myć w zmywarkach, ze względu na silne działanie detergentów, które rysują powierzchnię i mogą uszkodzić zdobienia. Porcelana używana w kuchenkach mikrofalowych nie może mieć złoconych zdobień.
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?