- Grzyby, jak się okazało, nie były trujące, ale niejadalne - mówi Małgorzata Gudełajtis. - Dziecko po płukaniu żołądka i konsultacji lekarskiej w stanie dobrym wróciło do domu. W tym roku nie mieliśmy innych zgłoszeń o zatruciu grzybami.
Grzybiarze właśnie ruszyli do lasu na drugi wysyp grzybów. Specjaliści apelują, żeby zbierać tylko znane sobie gatunki. A dzieciom nie podawać do jedzenia nawet tych, które kupiliśmy w sklepie.
- Kilka lat temu mieliśmy przypadek 6-miesięcznego niemowlaka, któremu rodzice dali do jedzenia jadalne grzyby. Ciężko to odchorowało - opowiada dr Maria Kapłońska, ordynator oddziału pediatrycznego w prudnickim szpitalu. - Grzyby są ciężkostrawne i nie powinny być jedzone przez małe dzieci, które nie mają jeszcze wykształconej wątroby. Nawet jadalne mogą powodować wymioty czy biegunkę. Także u niektórych dorosłych występuje brak tolerancji na niektóre gatunki jadalnych grzybów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?