Składniki:
1 duży kalafior,
2 duże marchewki,
średnia cebula,
1,5 litra bulionu warzywnego,
1 łyżeczka curry,
szczypta tartego imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej,
pieprz, sól do smaku,
zioła prowansalskie,
świeży tymianek,
koperek albo pietruszka,
garść prażonych na suchej patelni pestek dyni,
olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia (albo olej)
Wykonanie:
Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie,zalać bulionem i zagotować,dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry,gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi.
Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni.
Podawać z grzankami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?