Zdrowa zupa-krem

M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem - to kolejna propozycja Małgorzaty Kwiatkowskiej z Krapkowic.

Składniki:

1 duży kalafior,

2 duże marchewki,

średnia cebula,

1,5 litra bulionu warzywnego,

1 łyżeczka curry,

szczypta tartego imbiru,

szczypta gałki muszkatołowej,

pieprz, sól do smaku,

zioła prowansalskie,

świeży tymianek,

koperek albo pietruszka,

garść prażonych na suchej patelni pestek dyni,

olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku,

oliwa z oliwek do smażenia (albo olej)

Wykonanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie,zalać bulionem i zagotować,dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry,gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi.
Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni.
Podawać z grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska