MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy grill? Z tymi dodatkami na pewno. Sałatki z warzyw sezonowych sprawdzą się idealnie do dań z grilla. Wypróbuj przepisy na fit sałatki

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Sałatki do grilla mogą być dodatkiem do dań lub pełnowartościowym posiłkiem spożywanym samodzielnie. W każdej wersji jedzenie świeżych warzyw w postaci sałatki będzie dobrym i zdrowym pomysłem oraz uzupełni dietę o jedną z zalecanych pięciu porcji warzyw dziennie. Polecamy najlepsze przepisy na lekkie i zdrowe sałatki do grilla.

Spis treści

Lekkie i zdrowe sałatki na grilla

Mówiąc o daniach na grilla zwykle mamy od razu na myśli kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Takie potrawy są jednak dość kaloryczne, ciężkostrawne i mają niewiele wartości odżywczych. Dodatkowo przygotowywane na żarzącym się ruszcie grilla zbyt długo mogą także zawierać związki rakotwórcze, które powstają w potrawach pod wpływem wysokiej temperatury oraz zawarte są także w dymie wydzielającym się podczas grillowania.

Dania z grilla możesz podać na sałatce z warzyw sezonowych
Do sałatki na grilla najlepiej sprawdzą się warzywa sezonowe, które łatwo znajdziesz w każdym sklepie. gettyimages.com

Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i witaminy? Zrób sałatkę. Wypróbuj te przepisy na pyszne, lekkie i zdrowe sałatki na grilla!

Aby dania z grilla były zdrowsze należy więc przede wszystkim unikać ich zbyt długiego leżakowania na ruszcie, żeby się nie przypalały. Trzeba także pilnować, aby piekły się one nad żarem, a nie w pełnym ogniu, lepiej przygotowywać je wolniej i dłużej niż szybko i intensywnie.

Sprawdź: Zabójczy grill. Co nam szkodzi oprócz kiełbasy i tłustego jedzenia

Grillowane potrawy same w sobie są dość kaloryczne i tłuste, dlatego dobrze jest dodać do nich lekką sałatkę przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw. Aby nie była ona zbyt ciężkostrawna i dodatkowo tucząca do jej przygotowania zamiast majonezu użyj oliwy z oliwek, oleju lnianego lub jogurtu naturalnego.

Zobacz także:

Z czego przygotować lekką sałatkę na grilla?

Do przygotowania sałatki na grilla najlepiej jest użyć sezonowych warzyw, które są świeże i łatwo dostępne. W maju pojawiają się młode warzywa takie jak:

  • szczypiorek,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • sałata zielona,
  • rukola,
  • rzodkiewka,
  • pomidory,
  • zielona pietruszka,
  • koperek.

W czerwcu natomiast w sklepach i na targach znajdziemy warzywa takie jak:

  • kalarepa,
  • marchew,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • botwinka.

Czytaj także: Ta przyprawa to balsam dla jelit. Poprawia trawienie i odrobacza. Wspomaga też odporność. Wypróbuj cząber ogrodowy do potraw i jako herbatkę

W okresie wakacyjnym, czyli w lipcu i sierpniu dołączają do nich jeszcze m.in. dynia, papryka czy cukinia. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb i ziemniaków.

Wypróbuj przepisy na lekkie i zdrowe sałatki na grilla!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska