PRZEPIS

  • Składniki:

Gruszki zielone i twarde,
ser pleśniowy (z zieloną lub niebieską pleśnią),
boczek wędzony (w cienkich plastrach),
suszony estragon,
bagietka (na grzanki),
kieliszek aromatycznego rumu,
łyżka sklarowanego masła.

  • Przygotowanie:

Gruszki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć nasiona. Podsmażyć na maśle aż lekko zmiękną. W tym czasie pokroić na nieco mniejsze kawałki boczek wędzony. Pokroić w słupki ser. W piekarniku lub na patelni lekko podgrzać bagietkę, aby była ciepła i chrupka.
Obracać gruszki podczas smażenia, a gdy będą przyrumienione, położyć na nie boczek, ser, podlać rumem i szybko przykryć patelnię - ser i boczek ma się „stopić” na rumowej parze. Podawać z grzankami, posypane ziołami.