Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Kartofel, ziemniak, pyra - najczęściej jadamy je gotowane lub w formie placków. Oto nieco odmienna propozycja Małgorzaty Kwiatkowskej.

Składniki na 10 sztuk

4 duże ziemniaki
2 żółtka
1 łyżka mąki orkiszowej
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach albo 1 opakowanie świeżego szpinaku baby (około 450 g)
100 g wędzonego łososia
kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji
10 sztuk nitek szczypiorku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz orkiszową mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska