Polecamy podawać je do grillowanych potraw mięsnych, ale są też doskonałym samodzielnym daniem.

Szaszłyki te robi się na bazie młodych ziemniaków. Prezentujemy przepis pani Eweliny z Popielowa, ale - jak radzi sama autorka - można ową recepturę traktować jako bazową, komponując ziemniaki z wieloma innymi dodatkami.

- Lubię wędzony boczek, więc robię szaszłyki ziemniaczano-boczkowe, sądzę jednak, że sprawdzą się też warzywne lub z dodatkiem mięsa czy wędlin - pisze pani Ewelina.

Szaszłyki należy podawać z sosem jogurtowym czy tzatzikami.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> młode małe ziemniaki (po dwa na jeden szaszłyk)
> czerwona cebula, czosnek
> cienkie płaty wędzonego boczku
> olej
> przyprawa do ziemniaków (gotowa mieszanka) lub papryka słodka, zioła prowansalskie, sól

Sposób przygotowania:

> Ziemniaki wyszorować, ugotować w mocno osolonej wodzie.
> Wystudzić i nasmarować zaprawą z oleju, przetartego czosnku, przyprawy do ziemniaków. Zostawić nawet na parę godzin, żeby ziemniaki się "przeżarły".
> Ziemniaki zawijać w plastry boczku i nabijać naprzemiennie na patyczki szaszłykowe z kawałkami czerwonej cebuli ewentualnie z innymi dodatkami (cukinią, malutkimi kolbami kukurydzy z puszki, ząbkami czosnku, plastrami mięsa).
> Grillować, aż boczek się przyrumieni.