MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zmiel cielęcinę i usmaż sznycle ministerskie. Tym daniem będziesz się zajadać. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Anna Daniluk
Domowe kotlety ministerskie możesz zrobić z cielęciny, drobiu lub wieprzowiny.
Domowe kotlety ministerskie możesz zrobić z cielęciny, drobiu lub wieprzowiny. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Domowe sznycle ministerskie to delikatne mięsno na uroczyste rodzinne obiady lub spotkania w gronie znajomych. Najczęściej przyrządza się je z cielęciny, ale spotkać można także wersje kotleta drobiowego lub wieprzowego. Przygotowanie sznycla ministerskiego jest dość proste, a rezultat zaspokoi apetyt najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj przepis na sznycla ministerskiego.

W skrócie:

Sznycel ministerski to idealne danie na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Soczysta cielęcina w chrupiącej panierce z kawałkami grzanek z pewnością zachwyci twoich gości. Możesz też skorzystać z innych rodzajów mięsa według swojego upodobania. Usmażysz je szybko i bez znajomości skomplikowanych technik kulinarnych. Z naszym przepisem uda Ci się osiągnąć idealny rezultat, który sprawi, że sznycel ministerski stanie się stałym elementem twojego domowego jadłospisu.

Sznycel ministerski – przepis na delikatne kotlety

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (cielęciny, wieprzowo-wołowego lub drobiowego),

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 100 g suchych grzanek,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki mąki pszennej,

  • 60 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić sznycle ministerskie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie na patelni z grubym dnem podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i złocista.

  2. Dorzuć czosnek na ostatnie 2 minuty smażenia i odstaw do przestudzenia.

  3. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, musztardę, bułkę tartą, sól i pieprz.

  4. Dokładnie wyrób masę mięsną, aby składniki się połączyły. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.

  5. Z wymieszanego mięsa formuj prostokątne kotlety o grubości około 1,5 cm. Sznycle powinny mieć mniej więcej wielkość dłoni, aby były równomiernie usmażone i poręczne do panierowania.

  6. Grzanki pokrój na drobną kostkę, aby były równomiernie rozłożone na sznyclach.

  7. W trzech głębokich talerzach przygotuj mąkę, roztrzepane jajka i talerz z pokrojonymi w drobną kostkę grzankami.

  8. Każdy sznycel najpierw obtocz w mące pszennej, potem zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w kostkach grzanek.

  9. Upewnij się, że grzanki dobrze przylegają do mięsa. Polecam delikatnie je docisnąć.

  10. Na szerokiej patelni  o grubym dnie rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Smaż przez 4 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

  11. Uważaj, aby grzanki się nie przypaliły – w razie potrzeby przykręć kuchenkę.

  12. Gotowe sznycle przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sposób podania sznycla ministerskiego

Tradycyjnie podaje się go z purée ziemniaczanym, frytkami lub chrupiącymi ziemniakami z piekarnika. Warto także dodać surówkę z kapusty kiszonej, podać ogórki kiszone lub surówkę z marchewki i jabłka. Usmażony sznycel ministerski możesz też podawać z plasterkami cytryny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska