Zrezygnuj z obierania warzyw, postaw na dokładne mycie

imo
pixabay.com.pl
Najwięcej cennych składników kryje się w skórkach warzyw. Jeżeli więc nie musimy, nie obierajmy ogórka czy pomidora ze skórki, opłuczmy tylko dokładnie te warzywa ciepłą wodą, aby pozbyć się toksycznych substancji.

Skóra jest potrzebna roślinom, by chronić się przed działaniem promieniowania słonecznego, ale jednocześnie zawiera bardzo dużo błonnika i najwięcej witamin. Nie musimy obierać warzyw, możemy spokojnie gotować je bez obierania. Obrane ziemniaki pozbawione zostają około 20 procent wartości odżywczej. Tracą witaminę B, błonnik oraz mikro- i makroelementy. Zaleca się dokładne szorowanie przed ugotowaniem, a obieranie dopiero po ugotowaniu warzyw. Podobnie postępujmy z marchewką czy pietruszką. Jeśli już musimy usunąć skórkę, dbajmy o to, by była ona możliwie jak najcieńsza.

Nie zapominajmy natomiast o dokładnym myciu warzyw, szczególnie tych liściastych jak szpinak, sałaty, szczypiorek czy rukola. Najlepiej jednak robić to przed samym spożyciem, by nie namokły - wtedy szybciej tracą wiele składników odżywczych.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrezygnuj z obierania warzyw, postaw na dokładne mycie - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska