Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód przyszłości. Moda na szczupłą sylwetkę wymusza na rynku pracy obecność specjalistów ds. żywienia człowieka. Wybierz ten zawód jeśli chcesz zostać np. indywidualnym trenerem dietetycznym. Pomogą w tym innowacje: dietetyka oraz coach zdrowia i zdrowego stylu życia.
Jeżeli jesteś pasjonatem zdrowego odżywania się, interesuje cię smaczne, wartościowe i jednocześnie efektowne przygotowywanie potraw, to kierunek technik technologii żywności będzie w sam raz. Szkoła zapewnia innowacje: food design – projektowanie wyrobów cukierniczych oraz biotechnologia z elementami enoturystyki.
Interesują cię podróże, odkrywanie nowych miejsc, lubisz organizować wyjazdy dla przyjaciół? Szkoła umożliwi ci połączenie życiowej pasji z pracą zawodową, o ile wybierzesz kierunek technik obsługi turystycznej z innowacjami: animacja czasu wolnego oraz turystyka aktywna.
Jeżeli chcesz obsługiwać gości w hotelu to spróbuj zdobyć dyplom technika hotelarstwa. Dodatkowe kompetencje zapewnią ci innowacje: steward/stewardesa na statkach pasażerskich oraz menedżer SPA i Wellness.
Technik eksploatacji portów i terminali to nowy zawód. Należy do grupy poszukiwanych pracowników w dobie rozwijających się usług transportowych. Pracę na pewno znajdziesz w przedsiębiorstwach, gdzie jest wymagana wiedza logistyczna z zakresu magazynowania, transportu dalekiego, wewnętrznego, a także pasażerskiego, obsługi pasażerów i prowadzenia dokumentacji. Absolwent może być także pracownikiem centrów logistycznych, zaopatrzeniowych, dystrybucyjnych, magazynowych i produkcyjnych. Innowacja pedagogiczna, którą szkoła zamierza wdrożyć, pozwala na podjęcie pracy w służbie celnej.
Technik handlowiec to zawód tradycyjny, a jego dostosowanie do współczesnych wymagań zapewnią m.in. innowacje: organizowanie i prowadzenie sprzedaży internetowej oraz podstawy handlu zagranicznego.
W szkole branżowej I stopnia można zdobyć następujące zawody: kucharz, piekarz, cukiernik, sprzedawca, magazynier-logistyk oraz operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
- Dobrze uczymy każdego ucznia - zapewnia Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr4. Szkoła ma prestiżowy tytuł „Lidera Edukacji Zawodowej” przyznany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, zajmuje III miejsce w Polsce wśród szkół kształcących w branży gastronomiczno – spożywczej. Umożliwiamy odbywanie praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach i hotelach w kraju i za granicą ( Malta, Cypr).
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?