Gdy mroźna zima za oknem, talerz gorącej zupy niejednego ratuje przed przeziębieniem. Zwłaszcza gdy jest to zupa zdrowa i pożywna.

A brokułowa przepisu pani Ireny, stałej korespondentki cyklu "Opolskie smaki", z pewnością wszystkie te warunki spełnia. Prócz bogatego w witaminy, wiosennie zielonego warzywa są w niej ziemniaki i chrupiące, zasmażane na maśle grzanki. Talerz brokułowej z powodzeniem może więc stanowić samodzielne danie. Zwłaszcza dla najmłodszych.

- Każdy, kto u mnie tę zupę jadł, bardzo sobie ją chwalił - zapewnia czytelników nto pani Irena. - W dodatku jest prosta do zrobienia, tania i naprawdę bardzo smaczna!

> Przysyłajcie przepisy na ulubione potrawy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 1 większy brokuł
> 3-4 średnie ziemniaczki
> 3 rosołki (dowolnie - drobiowe lub wołowe)
> ok. 2 l wody
> pieprz
> bułka
> masło

Sposób przygotowania:

> Do wody wrzucić rosołki i obrane, pokrojone na 3-4 części ziemniaki. Całość gotować ok. 10 minut.
> Następnie do garnka wrzucić umyte różyczki (z łodyżkami)
brokułu i gotować następne 10 minut.
> Ugotowaną zupę zmiksować blenderem.
> Bułkę pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na maśle.
> Zupę doprawić pieprzem, przelać do talerza lub miski i wsypać do niej chrupiące grzanki.
> Smacznego!