To oryginalny francuski przepis. Zupę można podawać z grzankami z pszennej bulki albo grzankami z parmezanu.

To standardowe danie francuskiej kuchni, podobnie jak żabie udka. Jest łatwa w przygotowaniu, oryginalności dodadzą jej grzanki serowe.

Zrobimy je, wysypując po łyżce startego parmezanu na kawałki papieru do pieczenia. Takie serowe przyklepane "kleksy" zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po ok. 8-10 minutach powinny być już dobrze stopione i zapieczone. Wówczas wyciągamy je z piekarnika i po ostygnięciu ściągamy za pomocą szerokiego noża.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!
> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki

Na 6 porcji:
> 3-4 duże cebule
> oliwa
> 1-1,5 litra bulionu
> 2 ząbki czosnku
> 1 łyżeczka suszonego tymianku
> 200-300 ml białego wytrawnego wina
> oliwa > sól i pieprz

Na wafelki: > 2 łyżeczki tartego parmezanu > na każdą sztukę papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

> Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Smażyć, aż cebula nabierze ciemnobrązowego koloru i będzie wyglądać jak "powidła cebulowe"; może to trwać nawet 20-30 minut. Często mieszać, żeby cebula się nie przypaliła.

> Cebulę i czosnek przełożyć do garnka, a na patelnię (tę, na której smażyła się cebula) wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobać delikatnie pozostałości cebuli i gotować, aż odparuje część płynu (ok. 1/3).

> Do garnka z cebulą wlać odparowane wino oraz bulion. Dodać tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt esencjonalna, należy dolać gorącej gotowanej wody.

Uwaga: Można połowę zupy zmiksować, będzie gęstsza.