Zupa kalafiorowa

A.Dróżdż
A.Dróżdż
Kaloryczność kalafiora jest znikoma - ok. 20 kcal na 100g. Kalafior jest lekkostrawny, nie wywołuje alergii, jadalny w każdej postaci, a przede wszystkim smaczny. Daje energię, nie powoduje zaś, że obrastamy w tłuszczyk - przekonuje Anna Dróżdż.

Składniki

marchew,pietruszka,por,seler, cebula
1-2 kalafiory (ilość zależy od was)
3-4 ziemniaki
ziele angielskie,liście laurowe
sól, pieprz
świeży koperek i natka pietruszki

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć umyte i pokrojone w kostkę warzywa ( seler, por, marchewkę, pietruszkę, cebula), ziele angielskie, liście laurowe- to będzie baza naszej zupy.
Pokrojone ziemniaki w kostkę dodać do gotującego się wywaru.
Kiedy warzywa zmiękną, dodać podzielony na różyczki kalafior.
Zagotować, tak by wszystkie warzywa zmiękły, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać posiekany koperek i pietruszkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska