Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Ten przepis przekona do jedzenia szpinaku największych oponentów warzywa.

Rada

Jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem.

Składniki

1,5 litra bulionu z włoszczyzny
500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony)
2 ząbki czosnku
pół szklanki mleczka kokosowego
garść prażonych płatków migdałowych
sól, pieprz

Wykonanie

Do gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska