To wspaniała zupa węgierska .Ja osobiście bardzo lubię taką prostą i smaczną kuchnię. Nie przychodził mi żaden pomysł, co zrobić z tak małych rybek, a na smażone nie miałam ochoty, więc pomyślałam o zupie. Zawsze się udaje i wszystkim prawie smakuje.

PRZEPIS

  • Składniki:

1 kg drobnych ryb np.płotki
15 dag cebuli
3 dag słodkiej papryki zielonej
sól morska
1 ostra papryczka
30 ml białego wina

  • Przygotowanie:

Do garnka wlać 2,5 litra wody i włożyć oczyszczone ryby. Gotować do miękkości, kilka zostawić do dekoracji ,resztę przetrzeć przez sito i włożyć przetarte mięso rybie do zupy. Dodać drobno posiekną cebulę. Posolić, a gdy wywar zacznie wrzeć, wsypać połowę papryki słodkiej i dorzucić ostrą. Po 20 minut dodać resztę papryki, dolać wino i gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z chlebem.

Danuta Rozmys, autorka
bloga kulinarnego
kocurkowakuchniababuni3.
blox.pl