Żur należy do najstarszych potraw w naszym regionie. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Żur żyniaty pamięta z domu rodzinnego większość mieszkańców Śląska Opolskiego.
- Ten przygotowany z dodatkiem ziemniaków, boczku lub swojskiej kiełbasy był bardziej odświętny, zwany właśnie żyniatym (ożenionym, bogatym) - czytamy w opisie.
- Ziemniaki do tego żuru podawane były na różne sposoby. Niektóre gospodynie gotowały ziemniaki pokrojone osobno, niektóre razem z wywarem i później dolewały zakwas, a jeszcze inne gotowały je całe, tłukły i takie na osobnej misce podawały na stół. Każdy nakładał sobie do żuru tyle ziemniaków, ile chciał. Jest to jedna z naszych najlepszych tradycyjnych zup, którą każdy lubi i kojarzy z rodzinnym domem.
Według informacji przygotowanej przez urząd marszałkowski w Opolu "obecność żuru na stołach w naszych okolicach potwierdza wielu autorów książek o regionie opolskim, m.in. Wiesława Korzeniowska w opracowaniu pt. Codzienność społeczności wsi rejencji opolskiej w aspekcie zachodzących przemian (1815-1914), czy Anna Myszyńska w książce „Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic”.
W literaturze „żyniaty” czasami odnosi się do samych ziemniaków (gotowanych razem z zupą lub osobno) a nie do dodatku kiełbasy czy boczku.
Cechą wspólną na pewno jest to, że żur żyniaty to potrawa tradycyjna i gotowana do dzisiaj przez wiele osób z naszego regionu.
https://nto.pl/slaskie-pranzunki-i-zupa-rakowa-na-ministerialnej-liscie-produktow-tradycyjnych-jakie-inne-opolskie-smakolyki-sa-na-liscie/ar/c8-15007025
Opolskie produkty na ministerialnej liście i rok ich wpisania
- Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw - 2005
- Domowy ser parzony z kminkiem - 2006
- Ser twarogowy z Olesna - 2013
- Opolska rolada wołowa - 2007
- Krupnioki z Górek - 2007
- Zymloki z Górek / bułczanka z Górek - 2007
- Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek - 2007
- Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek- 2007
- Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek - 2007
- Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek - 2007
- Żymlok opolski biały- 2007
- Modziki - 2014
- Krupniok śląski - 2014
- Harynki w cebulowej zołzie - 2008
- Karp niemodliński - 2015
- Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch- 2006
- Stara odmiana jabłoni Königin - 2006
- Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von Preuβen, Albrechtsapfel)- 2006
- Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)- 2006
- Jabłka odmiany Wealthy - 2006-08-28
- Modro kapusta (tj. kapusta czerwona) - 2007
- Kapusta kiszona z Bobrowy - 2007
- Ogórkowe pikle - 2013
- Jeż – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki - 2005
- Chałwy sezamowe - 2006
- Chleb gogoliński - 2007
- Śliszki – potrawa wigilijna - 2007
- Kołocz śląski - 2007
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym - 2007
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze- 2007
- Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)- 2007
- Krajanki - 2010
- Anyżki - 2011
- Chleb mleczny praszkowski - 2011
- Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki - 2014
- Krośnicka szpajza - 2019
- Babka zista - 2019
- Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno - 2011
- Masło z Olesna - 2013
- Masło czyszeckie - 2020
- Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich - 2007
- Miody rudnickie- 2010
- Miody wołczyńskie - 2014
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków - 2006
- Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)- 2006
- Placki kartoflane z blachy - 2006
- Pieróg postny ze Starych Kolni - 2006
- Mołcka – potrawa wigilijna - 2006
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)- 2007
- Wodzionka - 2007
- Ścierka opolska - 2007
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką) - 2007
- Siemieniotka - 2007
- Śląski żur na maślance - 2007
- Śląskie niebo - 2007-05-14
- Oberiba na gęsto - 2010
- Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami - 2011
- Makówka opolska - 2011
- Polewka/polywka/zupa z maślanki - 2020
- Zupa rakowa - 2020
- Żur żyniaty - 2020
- Pranzunki/prandzonki - 2020
- Nalewka orzechowa- 2005
- Piwo miodowe- 2007
- Kompot z kwity - 2014
- Tej ziołowy - 2007
- Kroszonka opolska - 2007
- Makaron domowy z Makowic - 2009
- Nudle - 2014
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?