Żur żyniaty - tradycyjna zupa opolska. 69. produkt z województwa opolskiego na liście ministerialnej

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Żur żyniaty na ogólnopolską listę zgłosiło KGW w Kujakowicach.
Żur żyniaty na ogólnopolską listę zgłosiło KGW w Kujakowicach. archiwum prywatne
Żur żyniaty, zwany również żeniatym został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, w kategorii gotowe dania i potrawy. Wniosek został złożony przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kujakowicach.

Żur należy do najstarszych potraw w naszym regionie. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Żur żyniaty pamięta z domu rodzinnego większość mieszkańców Śląska Opolskiego.

- Ten przygotowany z dodatkiem ziemniaków, boczku lub swojskiej kiełbasy był bardziej odświętny, zwany właśnie żyniatym (ożenionym, bogatym) - czytamy w opisie.

- Ziemniaki do tego żuru podawane były na różne sposoby. Niektóre gospodynie gotowały ziemniaki pokrojone osobno, niektóre razem z wywarem i później dolewały zakwas, a jeszcze inne gotowały je całe, tłukły i takie na osobnej misce podawały na stół. Każdy nakładał sobie do żuru tyle ziemniaków, ile chciał. Jest to jedna z naszych najlepszych tradycyjnych zup, którą każdy lubi i kojarzy z rodzinnym domem.

Według informacji przygotowanej przez urząd marszałkowski w Opolu "obecność żuru na stołach w naszych okolicach potwierdza wielu autorów książek o regionie opolskim, m.in. Wiesława Korzeniowska w opracowaniu pt. Codzienność społeczności wsi rejencji opolskiej w aspekcie zachodzących przemian (1815-1914), czy Anna Myszyńska w książce „Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic”.

W literaturze „żyniaty” czasami odnosi się do samych ziemniaków (gotowanych razem z zupą lub osobno) a nie do dodatku kiełbasy czy boczku.

Cechą wspólną na pewno jest to, że żur żyniaty to potrawa tradycyjna i gotowana do dzisiaj przez wiele osób z naszego regionu.

https://nto.pl/slaskie-pranzunki-i-zupa-rakowa-na-ministerialnej-liscie-produktow-tradycyjnych-jakie-inne-opolskie-smakolyki-sa-na-liscie/ar/c8-15007025

Opolskie produkty na ministerialnej liście i rok ich wpisania

  1. Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw - 2005
  2. Domowy ser parzony z kminkiem - 2006
  3. Ser twarogowy z Olesna - 2013
  4. Opolska rolada wołowa - 2007
  5. Krupnioki z Górek - 2007
  6. Zymloki z Górek / bułczanka z Górek - 2007
  7. Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek - 2007
  8. Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek- 2007
  9. Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek - 2007
  10. Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek - 2007
  11. Żymlok opolski biały- 2007
  12. Modziki - 2014
  13. Krupniok śląski - 2014
  14. Harynki w cebulowej zołzie - 2008
  15. Karp niemodliński - 2015
  16. Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch- 2006
  17. Stara odmiana jabłoni Königin - 2006
  18. Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von Preuβen, Albrechtsapfel)- 2006
  19. Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)- 2006
  20. Jabłka odmiany Wealthy - 2006-08-28
  21. Modro kapusta (tj. kapusta czerwona) - 2007
  22. Kapusta kiszona z Bobrowy - 2007
  23. Ogórkowe pikle - 2013
  24. Jeż – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki - 2005
  25. Chałwy sezamowe - 2006
  26. Chleb gogoliński - 2007
  27. Śliszki – potrawa wigilijna - 2007
  28. Kołocz śląski - 2007
  29. Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym - 2007
  30. Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze- 2007
  31. Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)- 2007
  32. Krajanki - 2010
  33. Anyżki - 2011
  34. Chleb mleczny praszkowski - 2011
  35. Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki - 2014
  36. Krośnicka szpajza - 2019
  37. Babka zista - 2019
  38. Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno - 2011
  39. Masło z Olesna - 2013
  40. Masło czyszeckie - 2020
  41. Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich - 2007
  42. Miody rudnickie- 2010
  43. Miody wołczyńskie - 2014
  44. Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków - 2006
  45. Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)- 2006
  46. Placki kartoflane z blachy - 2006
  47. Pieróg postny ze Starych Kolni - 2006
  48. Mołcka – potrawa wigilijna - 2006
  49. Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)- 2007
  50. Wodzionka - 2007
  51. Ścierka opolska - 2007
  52. Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką) - 2007
  53. Siemieniotka - 2007
  54. Śląski żur na maślance - 2007
  55. Śląskie niebo - 2007-05-14
  56. Oberiba na gęsto - 2010
  57. Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami - 2011
  58. Makówka opolska - 2011
  59. Polewka/polywka/zupa z maślanki - 2020
  60. Zupa rakowa - 2020
  61. Żur żyniaty - 2020
  62. Pranzunki/prandzonki - 2020
  63. Nalewka orzechowa- 2005
  64. Piwo miodowe- 2007
  65. Kompot z kwity - 2014
  66. Tej ziołowy - 2007
  67. Kroszonka opolska - 2007
  68. Makaron domowy z Makowic - 2009
  69. Nudle - 2014
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska