20 przepisów na domowe bułki. Jak upiec idealne kajzerki, bułeczki orzechowe czy maślane? Sprawdź podpowiedzi naszych Czytelników [PRZEPISY]
2. BUŁECZKI ORZECHOWE
Składniki:
380 g mąki pszennej, 210 ml mleka,
1 jajko, 20 g cukru, 10 g drożdży, 1,5 łyżeczki soli,
70 g miękkiego masła, 100 g zmielonych orzechów,
dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w temperaturze 190 st._C przez 20 minut.