Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1179 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Sałatka z makaronem i bakłażanem na przystawkę. Poznaj wegetariański przepis
Sałatka z makaronem i bakłażanem to sycąca propozycja na imprezę, a także na lunch do pracy. W przepisie łączy się ją z plastrami cukinii, a słoności dodaje...
Najlepsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe i lekkie danie
Sałatka na grilla, imprezę w domu czy plenerze podczas majówki nie musi być nudna. Warto na nią postawić nie tylko ze względu na zdrowie, ale też ciekawe...
Sałatka z krewetkami na grilla. Zobacz przepis na sałatkę na imprezę
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka urozmaici smak dań z grilla. Szczególnie krewetki zestawione ze szpinakiem, awokado i czerwoną sałatą mogą zadziwić...
Kojący kleik ryżowy na śniadanie. Oto przepis na chińskie congee
Nasze mamy i babcie na przejedzenie i bóle brzucha najczęściej podawały do zjedzenia kleik ryżowy. W krajach azjatyckich na wzmocnienie podaje się congee, czyli...
Tarta ze szpinakiem na obiad. Prosty przepis na nadzienie z fetą i czerwoną cebulą
Tarta ze szpinakiem to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Kluczowe jest zrobienie delikatnego ciasta kruchego i wypełnienie go nadzieniem ze szpinaku i...
Niepowtarzalny smak tradycji. Oto przepis z 1910 roku na babkę wielkanocną
„Piec powinien być wcześnie napalony, bo te baby długo stać nie mogą” - pisała w swojej książce z 1910 r. o babach drożdżowych z szafranem na Wielkanoc Maria...
Pożywna zupa szparagowa dla smakoszy. Najprostszy przepis z białych szparagów
Zupa szparagowa to sezonowe danie, którym można zajadać się już w maju. Właśnie wtedy można zajadać się kremową zupą szparagową. Warto wiedzieć, że białe...
Apetyczny kurczak pieczony na ryżu. Banalny przepis na prosty obiad dla całej rodziny
Kurczak na ryżu to szybka i smaczna potrawa dla całej rodziny. Jednocześnie oszczędzacie czas, gdyż ryż ugotuje się w marynacie z kurczaka i przy tym nabierze...
Buchta na podwieczorek. Zobacz sprawdzony przepis na puszyste bułeczki z wiśniami
Puszyste buchty drożdżowe wprost rozpływają się w ustach. Aby były lekkie jak chmurka, warto wcześniej nastawić zaczyn z fermentowanego ciasta. Najlepsza...
Mięsna uczta prosto z Węgier. Zobacz tradycyjny przepis na bogracz z wołowiny
Bogracz to tradycyjny gulasz dawniej gotowany w kociołku nad ogniskiem. Szczególnie przyrządzany był z dziczyzny wymieszanej z wołowiną. Współcześnie danie...