Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1103 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie
Kapusta z grochem to danie, które można zrobić tanio i z łatwo dostępnych składników. Ważne, aby korzystać z dobrej kapusty kiszonej i ugotowanego do miękkości...
Zupa ziemniaczana jak u mamy. Przepis na tani obiad dla całej rodziny
Zupa ziemniaczana, znana również jako zupa kartoflanka, to prosta i tania zupa na obiad lub kolację. Pożywną potrawę zrobisz ze składników do kupienia nawet w...
Co zrobić z karpia? Oto 6 najlepszych przepisów na świąteczną rybę
Karp królewski jest smaczną rybą, która zyskała na popularności w II połowie XX wieku. Po dziś dzień karp jest łatwo dostępny i można przyrządzić go na wiele...
Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia
W okresie świąt Bożego Narodzenia dania rybne cieszą się szczególną popularnością. W kuchni polskiej na Boże Narodzenie najczęściej sięga się po karpia, śledzia...
Kołacz na święta, czyli wyśmienite ciasto z jabłkami
Kołacz to jeden z przepisów, który śmiało może reprezentować kuchnię polską na arenie światowej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zamieściła przepis na kołacz z...
Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami
Kulebiak to tradycyjne danie, które można znaleźć na wigilijnym stole. Szczególnie w rejonach wschodniej Polski. Świąteczny kulebiak ma nadzienie podobne do...
Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i rodziny
Jadalne prezenty to znakomity sposób na prezent, aby okazać pamięć o drugiej osobie. Ciastka na prezent należy wcześniej upiec i ozdobnie zapakować. W sezonie...
Mistrzowski łosoś gravlax urozmaici wieczerzę wigilijną. Przepis na gravlax z łososia
Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji programu „MasterChef”, przedstawia przepis na wyjątkowe danie rybne z łososia. Marynowane w wódce kawałki ryby doprawiane...
Wigilijny sernik z makiem Macieja Regulskiego. Przepis na ciasto MasterChefa
Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” pokazał swoją interpretację przepisów na świąteczne dania. Jednym z proponowanych ciast na Wigilię jest...
Zupa grzybowa z makaronem od Macieja Regulskiego. Wigilijny przepis dla smakoszy
Maciej Regulski z Dąbrowy Górniczej to zwycięzca 10. edycji programu „MasterChef”. Magda Gessler oraz inni jurorzy byli zachwyceni kulinarnym talentem...