Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1117 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Chrupiące croissanty prosto z Francji. Przepis na wypiek z serialu „Emily w Paryżu”
Serial „Emily w Paryżu” wraca 21 grudnia z trzecim sezonem na platformę Netflix. Wśród wielu miłosnych perypetii Emily Cooper znajduje czas na smakowanie kuchni...
Jak zrobić lukier królewski? Przepis na prosty dodatek do wypieków
Lukier królewski to tradycyjna dekoracja wykorzystywana do ozdabiania pierniczków i ciastek. Charakteryzuje się większą trwałością niż zwykły lukier i można nim...
Kremowy sos serowy. Przepis z wyrazistym serem. Przyda się do tortilli i frytek
Rozpływający się w ustach sos serowy można stosować do wielu dań na gorąco i szybkich przekąsek. Można je podawać np.: w trakcie maratonu filmowego do frytek,...
Panczkraut to rarytas kuchni śląskiej. Przepis na proste danie z ziemniaków i kapusty
Panczkraut to danie znane na Śląsku również jako ciapkapusta. Jak radzi Remigiusz Rączka, popularny kucharz i znawca kuchni śląskiej, ciapkapustę najlepiej...
Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie
Kapusta z grochem to danie, które można zrobić tanio i z łatwo dostępnych składników. Ważne, aby korzystać z dobrej kapusty kiszonej i ugotowanego do miękkości...
Zupa ziemniaczana jak u mamy. Przepis na tani obiad dla całej rodziny
Zupa ziemniaczana, znana również jako zupa kartoflanka, to prosta i tania zupa na obiad lub kolację. Pożywną potrawę zrobisz ze składników do kupienia nawet w...
Co zrobić z karpia? Oto 6 najlepszych przepisów na świąteczną rybę
Karp królewski jest smaczną rybą, która zyskała na popularności w II połowie XX wieku. Po dziś dzień karp jest łatwo dostępny i można przyrządzić go na wiele...
Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia
W okresie świąt Bożego Narodzenia dania rybne cieszą się szczególną popularnością. W kuchni polskiej na Boże Narodzenie najczęściej sięga się po karpia, śledzia...
Kołacz na święta, czyli wyśmienite ciasto z jabłkami
Kołacz to jeden z przepisów, który śmiało może reprezentować kuchnię polską na arenie światowej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zamieściła przepis na kołacz z...
Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami
Kulebiak to tradycyjne danie, które można znaleźć na wigilijnym stole. Szczególnie w rejonach wschodniej Polski. Świąteczny kulebiak ma nadzienie podobne do...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Makita DLM481Z kosiarka akumulatorowa 480mm Li-ion LXT 2x18V bez...