Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
984 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.

Uważaj na leki na katar i zatoki! EMA ostrzega, kto nie powinien ich stosować
Zimą te leki sprzedają się na potęgę. Na katar, zapalenie zatok i alergię wiele osób łyka środki z pseudoefedryną. Ten związek skutecznie odtyka nos, ale dla...

Koronawirus nie daje o sobie zapomnieć. Sytuacja przed świętami jest poważna
Ostatni weekend nie przyniósł niestety poprawy sytuacji z COVID-19. Natomiast w ciągu minionej doby oficjalnie przybyło 170 nowych przypadków infekcji...

Proste i maksymalnie skuteczne! Szybko zniknie oponka. Plank to ćwiczenie numer 1
Plank to inaczej deska – jedno z najprostszych ćwiczeń, ale najbardziej wszechstronnych. Wzmacnia brzuch, plecy i wiele innych partii ciała, a wykonywane na...

Bezrybna Wigilia jest pyszna i zdrowa. Zobacz łatwe przepisy
Wigilia bez ryb nie wymaga unikania tradycyjnych potraw. Potrawy wigilijne bez ryb można przygotować z roślinnymi zamiennikami. Sprawdzą się zamiast karpia,...

Wegańskie dania na Święta są pyszne i zdrowe. Spróbujesz?
Wegańskie Święta Bożego Narodzenia można przygotować niemal tak samo, jak w przypadku tych z potrawami tradycyjnymi. Wystarczy zastąpić mięso, rybę, jajka i...

Kiedy ubrać choinkę? Jest podany termin, który ma ścisły związek z dobrym zdrowiem
Zimne i ciemne dni pod koniec roku przyczyniają się spadku nastroju. Możemy go jednak podnieść, dekorując dom na Święta. Nie warto więc odwlekać ubierania...

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!
Mrożenie jedzenia to sposób, by trzymać je znacznie dłużej i w każdej chwili mieć pod ręką. Tak warto przygotować bardziej pracochłonne dania na Święta Bożego...

Ty też robisz tak z kiszoną kapustą? Popełniasz wielki błąd!
Dobra kiszona kapusta nie jest za kwaśna ani za słona, gdy jednak tak się zdarzy, często jest za późno na zakup nowego produktu. Co wtedy robić? Jak pozbyć się...

Te produkty to fat burnery. Jedz, by przyspieszyć spalanie tłuszczu.
Fatburnery to produkty i ich związki aktywne, które przyspieszają metabolizm, a przez to spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz szybciej tracić na...

Kraken – co trzeba o nim wiedzieć? Spodziewaj się innego przebiegu choroby!
Kraken niczym mityczny potwór z głębin oplata swoimi mackami cały świat już od niemal roku. Ten wariant koronawirusa to dominator, jakich dotąd nie było....