Chiński Nowy Rok w Opolu

Anna Konopka
Anna Konopka
Podczas imprezy można było spróbować obsmażanych pierogów z wołowiną i krewetkami. Na zdjęciu Yu-Min Cheng, lektorka języka chińskiego na UO, która współprowadziła imprezę w SCK.
Podczas imprezy można było spróbować obsmażanych pierogów z wołowiną i krewetkami. Na zdjęciu Yu-Min Cheng, lektorka języka chińskiego na UO, która współprowadziła imprezę w SCK. Anna Konopka
"Takie tango" Budki Suflera po chińsku, tańce, pokazy i degustacja tradycyjnej chińskiej kuchni były elementami imprezy w Studenckim Centrum Kultury w Opolu.

Wczorajszą zabawę w Studenckim Centrum Kultury rozpoczął taniec tygrysa i smoka. Kolejne były prezentacje chińskich zwyczajów noworocznych, m.in. śpiewanie tamtejszych przebojów, tańce czy pokaz robienia chińskich ozdób.

Kolejnym punktem programu, który wywołał uśmiech żaków, była degustacja tradycyjnej chińskiej kuchni. Do wyboru były dania wegetariańskie, obsmażane pierogi z wołowiną i krewetkami, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, zupy, sałatki i smażony makaron ryżowy z warzywami.

O chińskich przesądach i zwyczajach noworocznych mówiła Yu-Min Cheng, lektorka języka chińskiego na UO, która współprowadziła imprezę.

- Na Tajwanie i w Chinach wierzymy, że wszystko co złe może zostać pożarte przez demony i wtedy odejdzie w niepamięć. Wtedy na nowo zaczynamy rok z czystym kontem - opowiadała Yu-Min Cheng. - Mieszkańcy naszego kraju wierzą jeszcze, że w dawnych czasach był potwór, który chciał zjeść wszystkich Chińczyków. To dlatego w tym czasie tak ważny jest dla nas czerwony kolor i fajerwerki, które mają tego demona odpędzić. Czerwony przynosi nam szczęście - dodała.

Obchody Chińskiego Nowego Roku w SCK świętowała pełna sala opolskich żaków.

- Świetna impreza. Sama uczę się chińskiego i uwielbiam ten język. Trzeba tylko przygotować się psychicznie do nauki znaków. Bardzo ważne jest to, w jakiej kolejności stawia się kreski w chińskich znakach - mówiła Katarzyna Rosiak, która na scenie z kolegami śpiewała m.in. chińską wersję “Takie tango" Budki Suflera.

Imprezę przygotował Uniwersytecki Klubem Przyjaciół Tajwanu i Studium Języków Obcych UO.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska