W skrócie
Kaszanka to przysmak dzielący smakoszy domowych kiełbas i wędlin. Na wsiach kaszanka była przyrządzana w czasie świniobicia. Głównym czynnikiem wzbudzającym sprzeciw jest wykorzystywanie krwi wieprzowej i łączenie jej z kaszą gryczaną, jęczmienną lub jaglaną. Jednak zwolennicy kaszanki doceniają jej wyrazisty smak, taniość i możliwość najedzenia się do syta. Nasi rodzice często powtarzali, że kaszanka jest źródłem żelaza i służy wzmocnieniu organizmu. Poznajcie przepis na chrupiącą kaszankę z grilla.
Kaszanka z grilla – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kaszanki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka tymianku.
Opcjonalnie:
- 2 łyżki musztardy np. typu dijon,
- 2 łyżki ketchupu.
Jak zrobić kaszankę z grilla?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w piórka lub plastry.
- Na patelni z grubym dnem trzeba rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej cebulę do momentu, aż osiągną złoto – brązowy kolor.
- W międzyczasie należy doprawić cebulę suszonym tymiankiem. Gotową cebulę należy odstawić do wystudzenia.
- Następnie trzeba wziąć kaszanki i wysmarować je drugą łyżką oleju. Kaszanki należy ułożyć na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i podpiekać przez 10 – 15 minut, aż nabiorą złoto – brązowego koloru.
- Ważne, aby kaszanki nie popękały i nie były surowe w środku.
- Kaszankę z grilla należy podawać z podsmażoną cebulą oraz z ketchupem lub ostrą musztardą.
Sposób podania kaszanki
Dla wielu osób niemal obowiązkowym dodatkiem do kaszanki są kiszone ogórki albo surówka z kiszonej kapusty. Kaszanka znakomicie smakuje z pieczonymi warzywami, a także z mizerią lub sałatką ze świeżych pomidorów, czerwonej cebuli i listkami świeżej bazylii. Zamiast podawania ketchupu i musztardy obok można dodać ją bezpośrednio do podsmażonej cebuli. Dzięki temu zyskają wyrazistego smaku.
Czytaj także: Szybki pasztet z wątróbki drobiowej. Jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Przepis na wyśmienity pasztet bez pieczenia
Zioła do kaszanki
Aby kaszanka była smaczniejsza, można do cebuli dodać pokrojony w plasterki świeży czosnek. Warto też eksperymentować z przyprawami i ziołami. Z pewnością sprawdzi się suszony majeranek, rozmaryn lub mielona słodka papryka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?